Skorpios sziget Lefkada mellett

Elhelyezkedés: Nidritől kb. 3 km-re keletre

Görög nyelven: Σκορπιός

Az évtizedek óta magánkézben lévő Skorpios sziget Nidrivel szemközt található, alig három kilométerre Lefkadától.

Lefkada Skorpios sziget

Skorpios, Arisztotelész Onasszisz szigete

A méreteit tekintve meglehetősen kicsi, alig egy négyzetkilométeres Skorpiost 1962-ben vásárolta meg a görög hajómágnás, Arisztotelész Onasszisz. Hat évvel később, 1968 októberében Onasszisz itt, ezen a szigeten vette feleségül Jacqueline (Jackie) Kennedy-t, az 1963-ban meggyilkolt amerikai elnök, John F. Kennedy özvegyét. Onasszisz az egyébként sem kopár szigetre az ott töltött évek alatt több száz új fát telepíttetett, teljesen bezöldítve ezzel Skorpiost. A fatelepítéseken kívül néhány új épületet is felhúztak, sőt a sziget egyik eredetileg kavicsos strandjára Szalamiszról hozták a homokot.

Skorpios sziget Nidri Lefkada

Ebben az időszakban számos világszerte ismert színész és zenész is megfordult a Meganisi és Nidri között fekvő szigeten, köztük Elizabeth Taylor és Richard Burton, vagy az ünnepelt görög díva Maria Callas. A szigeten partvonalán több kisebb strand van, a belső részeken pedig feszített víztükrű medencék szolgálják a tulajdonosok kényelmét. A luxust ezen kívül teniszpályák, wellness-részleg, minigolf pályák egészítik ki.

A Skorpios sziget ma

2013 áprilisa óta Skorpiosnak új tulajdonosa van: Athina Onasszisz, Arisztotelész Onasszisz lánya eladta a szigetet Ekaterina Rybolovlevának, egy orosz milliárdos lányának. Az adásvételt kezdetben sokan támadták, mondván kiárusítják Görögországot az orosz milliárdosoknak, azonban a görög kormány is jóváhagyta a tranzakciót. 2014 júniusában Ekaterina 25. születésnapját zártkörű, táncos-zenés rendezvénnyel ünnepelték Skorpioson, ahol több más fellépő között Beyoncé is fellépett.

Skorpios sziget Arisztotelész Onassis birtok

Skorpios ma is magánterület Lefkada mellett

Mivel a sziget magánterület, engedély nélkül áthajózni rá, vagy kikötni rajta szigorúan tilos – ezt biztonsági őrökkel és kamerarendszerekkel is ellenőrzik. Az elmúlt években azonban a Nidriből induló kirándulóhajók rendszerint engedélyt kaptak, hogy Skorpios egy kis elzárt öblében kikössenek, és a nyaralók is testközelből pillanthassák meg a szigetet.

Skorpios sziget strand, kikötés
  • Mi Skorpios története?
  • Milyen volt Arisztotelész Onasszisz nem mindennapi életútja?
  • Hogyan viszonyulnak Nidri, illetve Lefkada lakosai Onassziszhoz?

A Skorpios szigettel kapcsolatos érdekes olvasnivalókért egyszerűen csak lapozzunk a digitális útikönyvben Lefkada látnivalóihoz, ahol izgalmas titkokat és figyelemre méltó érdekességeket olvashatunk magáról Onassziszról, és az egykor hőn szeretett magánszigetéről egyaránt.

Skorpios információk
error: