Lefkada időjárása

Lefkada időjárás 2024

Milyen az időjárás Lefkadán? Mire számíthatunk, mikor nyaraljunk a szigeten, mikor érdemes Lefkadára utazni?

Ha 2024-ben Lefkadára szeretnénk utazni, természetesen nem mindegy, melyik hónapot választjuk, hiszen az aktuális időjárás a nyaralásunk talán legnagyobb befolyásolója. Mivel az évszakok, illetve a hónapok között markánsabb különbségek is előfordulhatnak, így akár autóval utazunk Lefkadára Szerbián és Észak-Macedónián keresztül, akár repülővel utazunk, a sziget időjárása mindig kiemelten fontos, hogy milyen idő várható kint tartózkodásunk során.

Lefkada időjárása az év legnagyobb részében kellemesen mediterrán jellegű: a tenger fűtő hatásának köszönhetően még a tél is kifejezetten enyhe Görögorszán nyugati partvidékén. Hosszabb, akár hetekig tartó esős időszakok leginkább csak télen, illetve kora tavasszal és késő ősszel várhatóak, a nyarak szinte teljesen szárazak. Fagy a tenger mentén jobbára ismeretlen fogalom, leginkább a hegyekben és a belső részeken fordulhat elő, de ott sem gyakori.

Lefkada időjárása, éghajlata, aktuális időjárás, előrejelzés

Ha Lefkadára utazunk, az időjárás mellett természetesen az is fontos, hogy olyan helyen szálljunk meg, amelyről jó véleményekkel vannak az utazók. Egyszerűen csak kattintsunk ide a lefkadai apartmanokhoz, studiókhoz, és hogy milyenek a nyaralók véleményei, értékelései a helyi szállásokról… (a link új ablakban nyílik)

Lefkada időjárása tavasszal – március, április, május

A kellemes kirándulóidő a hűvösebbnek, esősebbnek számító téli hónapok után általában február végétől, márciusban érkezik el Lefkada szigetére, amikor a februári csapadék mennyisége fokozatosan csökken, míg a nappali felmelegedés egyre nő. A tenger fürdőzésre kora tavasszal, márciusban és áprilisban még nagyon hűvös Lefkada körül, azonban ekkor már napról-napra melegedhet a tenger. Lefkada márciusban teljesen zöld, de még áprilisban sincs semmilyen nyoma kiégett vagy száraz növényzetnek.

Lefkada időjárás tavasszal, március április május

Lefkada körül a tenger hőmérséklete ilyenkor még csak alig 15-16 Celsius fokos, az első fürdőzős napok majd csak májusban köszöntenek be, párhuzamosan az első nyaralók megjelenésével. A túrázás, természetjárás napjai ezek a látogatók számára, a helyieknek pedig a felújítások, és a készletek beszerzésének időszaka.

Ahogyan Lefkada időjárása májusban engedi, az előszezoni nyaralók közül néhány belemerészkednek a tengerbe, de ilyenkor, főleg a hónap elején a Jón-tenger hőmérséklete még 20 Celsius fokot sem mindig éri el, általában csak hó végére melegszik 21-23 Celsiusra.

Lefkada időjárás tavasszal, márciusban és áprilisban

A nyaralók számára kifejezetten ajánlott elolvasni a lefkadai időjárás előszezoni és utószezoni elemzését az aktuális Lefkada digitális útikalauz Időjárás fejezetében, mivel olyan szókimondó dolgokról is olvashatunk, melyek bizony fontosak lehetnek nyaraláskor. A letölthető útikönyv a helyi időjárást a véleményünk szerint alaposan és jól vesézi ki, hogy milyen Lefkada időjárása valójában, mire kell számítani, kinek mikor érdemes a szigetre utaznia, és hogy milyen dolgokról van hallgatás, téves információ, vagy általános sztereotípiákon alapuló félreértés az utazói fórumokon, közösségi oldalakon.

Lefkada nyáron, júniusban, júliusban és augusztusban

Az igazi nyaralóidő Lefkadán rendszerint júniusban robban be, amikor már a tenger érezhetően felmelegedett, az éjszakák már nem hűvösek, és a sziget zöldell növényektől. Lefkada időjárása júniusban, előszezonban többek számára már jó lehet egy itteni nyaraláshoz.

Lefkada májusban, júniusban
Milyen Lefkada időjárása?

Júliusban Lefkada körül a Jón-tenger tovább melegszik, ekkorra általában már igen kellemessé válik a tengervíz hőfoka. A tenger hőmérséklete Lefkadán júliusban átlagosan 24 Celsis fok, és egyre kevésbé érezhetően hűl vissza esténként. A nappali hőmérséklet délutánonként nemritkán akár 33-35 fok fölé is kúszhat, azaz Lefkada időjárása júliusban igen forró, Görögország déli részeire hajazó. A nyaralók egyre nagyobb számban érkeznek a Lefkada legszebb strandjaira, a kora nyáron kihelyezett bérelhető napernyők és napágyak lassan megtelnek, a szállások közül is egyre többnél van telt ház.

Apartman Lefkada

A július Lefkadán már főszezont jelent, ami a szolgáltatások, szállások áraiban is megmutatkozik, hiszen az autóbérlés, motorcsónak bérlés, apartmanok és szállodák magasabb díjakon érhetőek el.

Lefkada időjárása júniusban júliusban augusztusban, strandok

Lefkada időjárásában augusztusban tetőzik a hőmérséklet, mely akár 35 celsius fokot is meghaladó nappali csúcshőmérséklet jelent, a csapadék valószínűsége is ekkor a legkisebb. A legtöbb utazó ilyenkor, augusztusban érkezik Lefkadára, hogy élvezze a gondtalan nyaralást ezen a gyönyörű strandokkal rendelkező szigeten, ez az abszolút főszezon. A tenger közelsége, és a sziget viszonylag északi fekvése miatt a növényzet java még ilyenkor is zöldell, a hegyeket zömében dús erdőségek fedik.

Lefkada sziget időjárása júliusban, augusztusban

Lefkada július végétől gyakran rendkívül zsúfolt, a szállások legtöbbjére kitehetnék a telt ház táblát, és ez 2024-ben sem lesz másként! Érdemes előre szétnézni az apartmanok és studiók között, és időben foglalni, mert a jobb helyek júliusban és augusztusban a legtöbbször előre betelnek. Ajánlott a lefkadai szállásokat és a róluk szóló véleményeket böngészni, majd időben foglalni. Kattintsunk ide a lefkadai szálláshelyekhez és a róluk szóló véleményekhez! (új ablakban nyílik)

Lefkada utószezonban, ősszel: szeptemberben, októberben és novemberben

Nagyon gyakran feltett, és az utószezonban nyaralni vágyók számára fontos kérdés, hogy milyen Lefkada szeptemberben, októberben, illetve érdemes-e szeptember közepén, végén, vagy annál is később a szigetre utazni? Milyen időjárásra számíthatunk a kora őszi hónapokban, milyen a tenger hőmérséklete Lefkadán?

Lefkada előszezon, utószezon

Az általános sztereotípia szerint Lefkada szeptemberben még bőven nyaralóidő. Ilyenkor általában melegek a nappalok, a tenger hőmérséklete általában szeptemberben is lehet kellemes. Azonban ez csak féligazság, és közel sem tudható le ennyivel, ugyanis ennél gyakran jóval bonyolultabb a valóság.

Az elmúlt években éppen az utószezon változott legnagyobbat időjárás terén, úgyhogy feltétlenül olvassuk el a hiánypótló írást erről a mostani letölthető Lefkada útikönyvben! Az utószezon mélyebb részletezése azért jó a vélemények szerint, mivel az utazói csoportokban sok a félreértés, a semmitmondó egy-két mondatos válasz, pedig az, hogy milyen Lefkada időjárása szeptemberben, illetve utószezonban, az bizony megér egy őszinte, tényeken alapuló hosszabb leírást és az elmúlt évek valós tapasztalatát.

Lefkada szeptemberben, ősszel, milyen az időjárás, milyen nyaralni

Októberben már igazán éreztetheti hatását a klasszikus lefkadai ősz: megérkezik a bővebb csapadék, és bár a tenger akár még mindig viszonylag meleg lehet (a tenger hőmérséklete a hó elején átlagosan 22-23 Celsius), a nappali felmelegedés ilyenkor már nem olyan erős, és többségében inkább a kirándulóidő jelző illik rá. Novembertől egészen március végéig a legjelentősebb mennyiségű a szigeten a csapadék, Lefkada időjárásában ilyenkor kifejezetten változékony az idő.

Lefkada ősszel, októberben és novemberben

Mikor érdemes Lefkadára utazni?

Hogy mikor utazzunk Lefkadára, az nem intézhető el annyival, hogy tavasztől őszig, mert itt biztos mindig jó az idő. Az útikönyvben emiatt ne felejtsük el átnézni Lefkada időjárásának részletes leírásait:

  • milyen sztereotípiák, félreértések, tévhitek keringenek Lefkada időjárása kapcsán;
  • mire érdemes számítani a valóságban előszezonban és utószezonban, azaz májusban, júniusban, szeptemberben;
  • hogyan változott meg az elmúlt években az időjárás a szigeten;
  • honnan érdemes tájékozódni, ha érdekel bennünket Lefkada aktuális időjárása;
  • kinek és mikor érdemes Lefkadára utaznia;
  • stb.

Lefkada télen – december, január, február

Lefkadán télen, azaz decemberben, januárban, vagy februárban a hegytetőkön, magasabb csúcsokon akár havazás is előfordulhat, de az alacsonyabb részeken, illetve a tenger mellett azonban gyakran még ekkor sem esik hó. Ha mégis esne, az esetek többségében ritkán marad meg pár óránál hosszabb ideig.

Lefkadai nyaralásnál kifejezetten érdemes a 2024-es szállásunkat előre lefoglalni, elolvasni az utazói véleményeket, és a magasabb értékelésű apartmanok és studók közül választani. Lefkada szállásainak véleményeihez, az értékelésekhez, illetve lefkadai szálláslistához csak kattintsunk ide: szállásvélemények, apartmanok, studiók és szállodák Lefkadán…

Egyénileg szállás Lefkada

Mennyire szeles Lefkada?

A sziget egyes részein, főleg a nyugati oldal felé tekintő részeken speciális szelek alakulhatnak ki, emiatt Lefkada a szörfösök számára is ideális terület. Ezek a termikus szelek leginkább a sziget déli részén fekvő Vasiliki és Ponti, illetve az északi Agios Ioannis beach észlelhetőek, amelyet a szörfösök is gyakran felkeresnek: északon a kiteszörf (kitesurf), míg délen a windszörf (windsurf) jellemzőbb. A nyugati oldal, ahol a sziget híres strandjai vannak (Porto Katsiki beach, Kathisma beach, Egremni beach, Mylos beach, stb) emiatt a szélnek jobban kitett rész, mint a keleti oldalon Nidri vagy Nikiana környéke.

Remek nyaralást és szép időt kívánunk a lefkadai nyaraláshoz, legyen az tavasszal, nyáron vagy ősszel!

error: