Ithaka, Odüsszeusz szigete Görögországban

Ithaka (Ithaca, Itaka) nem csupán a görög legendák mitikus szigete, ahol Odüsszeusz uralkodott, hanem a valóságban is létezik, és Lefkadától mindössze tíz kilométerre emelkedik ki a Jón-tengerből.

Ithaka az év minden részében zöldellő dombjairól, és türkiz öbleiről kifejezetten híres sziget Görögországban, pedig aránylag kis méretű: mindössze 23 kilométer hosszú, legszélesebb pontján pedig alig 6 kilométeres. A Kefalónia keleti partvonalával szinte párhuzamos, hosszúkás Ithakát alig háromezren lakják, és az itt élők zöme a fővárosban, Vathyban éli mindennapjait.

Ithakát a régészek szerint az ókortól, időszámításunk előtt kb. 3000-től lakják: apró érdekesség, hogy Odüsszeusz legendás útjait is az ezt követő évszázadokra teszik a görög mitológiával foglalkozók. Ithaka az ókorban dicső birodalomként működött, ugyanis több jel is utal arra, hogy az egész Jón-szigetek térségének központja lehetett.

Ithaka sziget információk (hajókirándulás, fakultatív program)

Ithaka tudnivalók

Ithaka sziget fővárosa, egyben legnagyobb települése Vathi (Vathy), mely egy rendkívül tágas természetes öbölben fekszik. A kis méretű város hangulatos, rendkívül bájos kisváros, mely még nyáron is kifejezetten csendesnek mondható. Vathy kikötője mentén több kávézó és taverna, továbbá különféle üzletek működnek, melyek nyaranta nagyrészt az ide érkező hajókirándulások vendégeiből élnek. Ithaka szigetén a legendás utazónak, Odüsszeusznak is emléket állítottak, a szobra a kikötő közelében, a tengerparton emelkedik – a lakosok büszkék rá, hogy ilyen mítoszokat szőttek hazájukról.

Hajókirándulások, fakultatív programok Ithakára

Ithakának a hegyes-völgyes természeti adottságok miatt egyáltalán nincs repülőtere, így a tömegturizmus soha nem volt igazán jellemző. Az ide utazó nyaralók zöme a szomszédos Kefalónia és Lefkada szigetekről érkezik hajókirándulásokkal és komppal, így a legtöbb nyaraló néhány óránál nem tölt több időt a szigeten.

Lefkadáról Ithaka általában szigettúrák keretében látogatható meg hajóval, melyek egymás után több szigetet is útba ejtenek, és erről a kirándulások programjaiban tájékozódhatunk. Érdemes tudni, hogy leggyakrabban vagy Frikes, vagy Kioni településeken kötnek ki a Nidri és Vasiliki kikötőjéből induló hajók, míg a Kefalóniáról induló hajókirándulások a fővárost, Vathyt is meglátogathatják.

Ezen a kis görög szigeten az apartmanok és studiók is megtalálhatóak, hiszen aki nyugodt nyaralást keres a nagyobb nyüzsgéstől távol, azok számára egy ithakai nyaralás megfontolandó lehet. Amennyiben mi is szállást keresünk Ithakán, a helyi apartmanokhoz és studiókhoz egyszerűen csak kattintsunk ide. (új ablakban nyílik)

Ithaka Görögország (Odüsszeusz szigete, hazája)

Szállások Ithakán

A nyári szezonban akár napi szinten közlekedő kompoknak köszönhetően bárki megszállhat Ithakán, aki a Jón-szigetek egyik legszebb, tömegturizmustól mentes szigetén szeretne eltölteni néhány nyugodt napot. Mivel a sziget nem túl nagy méretű, 2-3 nap elegendő lehet a felfedezésére, hiszen jóval kisebb mint Lefkada vagy Kefalónia – a tőle északabbra fekvő Meganisinél viszont érezhetően nagyobb.

Egy dologra azonban kifejezetten figyelni érdemes: ha nem saját autóval, hanem bérautóval utaznánk át Ithakára, feltétlenül kérdezzük meg a kölcsönzőt, hogy ez megengedett-e, és csak olyan bérjárművel menjünk át, ahol ezt engedik. Ennek oka, hogy ha baleset ér bennünket vagy kár esik a kölcsönzött járműben, akkor legyen oda is érvényes biztosításunk és engedélyünk, mivel ha ezek hiányoznak, annak nagyon magas költsége is lehet.

Ha érdekel bennünket Ithaka és szívesen megszállnánk itt, csak klikkeljünk ide a sziget szállásaihoz. (új lapon nyílik)

error: