Faneromeni kolostor

Faneromeni kolostor (Faneromeni Monastery)

Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης

Lefkada legnagyobb méretű és legismertebb kolostora, a Faneromeni kolostor szépen rendben tartott épületegyüttes, mely zöldellő kertekkel, mini-állatkerttel várja a látogatóit.

Koordináták: 38.825401, 20.678116

A Faneromeni kolostor elhelyezkedése, hol található: Lefkada északnyugati részén, a fővárostól 5 km-re

Egyéb nevei, írásmódok: Faneromeni Monastery, Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης

Megközelíthetőség: aszfaltozott úton

Kiépítettség: parkoló, mosdó

Belépő díj: díjmentes

Egyéb info: a kolostor belső területének látogatása illő ruházatban (váll, térd takarva) ajánlatos

Faneromeni kolostor Lefkada (Faneromeni Monastery)

Faneromeni kolostor információk

A Faneromeni kolostor a Lefkada fővárosából a nyugati part felé induló, Tsoukalades falut is útba ejtő főút mellett helyezkedik el, előtte tágas parkoló fogadja az autóval vagy motorral érkezőket.

A dombtetőn, melyre a lefkadai kolostor épült, eredetileg egy ősi kegyhely állt, melyet az ősi görögök Artemisznek, a vadászat istennőjének szenteltek. A Faneromeni kolostor (Faneromeni Monastery) eredeti épületét 1634-ben építették a romok fölé, de ma is látható formája csak a velenceiek uralma után, a 18. században alakult ki. Bár azóta több tűzvész is pusztított, az épületeket mindig szépen rendbehozták: legutóbbi felújítása az elmúlt évtizedben volt, amikor teljesen új külső restaurációt kapott.

Faneromeni kolostor Lefkada látnivalói (Faneromeni Monastery)

Milyen Lefkada egyik legszebb kolostora, a Faneromeni kolostor?

A fontosabb lefkadai látnivalók közé tartozó Faneromeni kolostor belső udvarán növények és virágok zöldellnek, a szerzetesek nagy gondot fordítanak a harmóniájára. A belső udvarról múzeum is nyílik, ahol számos ikonosztáz, festmény, kegytárgy van kiállítva a sziget és a kolostor múltjából, mely Lefkada múzeumai közül az egyik legismertebb intézmény.

Lefkada Faneromeni kolostor

A díjmentesen látogatható kolostornak több bejárata is van, melyek közül az ismertebb az építmény nyugati oldalán fekszik, ahol a parkoló is épült. A másik bejáratnál, az akár kilátási pontnak is beillő északi bejáratnál látványos panoráma nyílik Lefkada északi részére, a látványos Agios Ioannis beach és a Gira beach strandokra. A kilátás azonban nem csupán innen, hanem a Faneromeni kolostor (Faneromeni Monastery) belső udvaráról is látványos, mivel az épület hátsó részének egyik tornácáról Lefkadaváros is látható a magasból.

Faneromeni kolostor kilátó, információk, nyitva tartás

Lefkada állatkert

A hangulatos lefkadai kolostor területén egy kisebb méretű állatkert (Faneromeni Zoo, Faneromeni Ark) is helyet kapott, ahol a takaros ösvények melletti kerti tóban halak és teknősök úszkálnak, a ketrecekben színpompás madarak csivitelnek, a tágas kifutóban őzek legelnek békésen.

Lefkada állatkert, Faneromeni kolostor

Az állatkertet sokan Lefkada látnivalóihoz sorolják, de érdemes tudni, hogy igen kis méretű, és elsősorban inkább a gyerekek számára lehet érdekes a néhány perc alatt bejárható terület.

Lefkada állatkert, Zoo, Faneromeni kolostor állatkert ark

Lefkada híres kolostora Nidritől 19 kilomérre, Vasilikitől 40 kilométerre, Agios Nikitastól pedig 9 kilométerre található.

Ismerjük meg a Faneromeni kolostor titkait

Figyelem! A visszajelzések szerint sokan csak félig járják be a kolostort, és sok érdekességről lemaradnak a kolostor meglátogatásakor, egyszerűen csak azért, mert nem tudják hogyan érdemes bejárni, vagy hogy hová lehet itt bemenni!

  • Milyen érdekességeket, titkokat rejt a Faneromeni kolostor?
  • Mi az, amit semmiképpen ne hagyjunk ki, ha itt járunk?
  • Mit kell tudni a Lefkada legismertebb kolostorának történetéről?
  • Miért van itt állatkert Lefkadán?
  • Hova érdemes, illetve hová lehet felmenni / bemenni itt?
  • Milyen helyiségek látogathatóak meg a kolostorban?

A vélemények szerint emiatt ide látogatás előtt feltétlenül érdemes átnézni a digitális útikönyvben a Faneromeni kolostor részletes képes leírását és a helyi múzeumok bemutatását.

Lefkada múzeumok a Faneromeni kolostorban

Faneromeni kolostor vélemények

Azon nyaralók véleménye szerint, akik ide látogatnak autóval vagy motorral, a kolostorban meghitt légkör és egészen nyugodt hangulat fogad, mely még akkor is jellemző, ha épp többen vannak. A tapasztalatok alapján a Faneromeni kolostor (Faneromeni Monastery) viszonylag népszerű látnivalónak minősül a szigeten, melynek látogatottsága általában hétvégi napokon a legmagasabb, hét közben pedig érezhetően alacsonyabb. A látogatás diszkrét öltözékben történjen, mert a tapasztalatok szerint rászólhatnak aki rövidebb ruhában sétálna be, de természetesen a hölgyek ilyenkor használhatják a bejárathoz erre a célra kikészített kendőket.

Szállások Lefkadán

Ha Lefkada szigetén keresünk szállást, ne felejtsük el megnézni a sziget apartmanjait, studióit vagy szállodáit, illetve a nyaralók véleményeit és értékelését róluk. Kattintsunk ide a sziget szálláshelyeihez, ahol az utazók szállásértékelései is segítségünkre lehetnek…

error: