Lefkada élővilága

Lefkada sziget állatvilága, növényvilága

Lefkada élővilágánál, a sziget állat- és növényvilágánál a mediterrán térségek főbb jellegzetességeivel találkozhatunk, továbbá néhány egyedi és érdekes állat is előfordul.

A Jón-tenger népesebb élővilágát elsősorban Lefkada keleti oldalának strandjain, illetve az ottani tengerpartokon fedezhetjük fel, ahol a fő sziget és a környékbeli kis szigetek elhagyatott, békés öbleiben tucatjával, gyakran akár százával nyüzsögnek kis halak. A keleti rész csekélyebb mértékű hullámzása a könnyűbúvárkodást (sznorkelezést) is nagyban elősegíti, melyhez akár elegendő csak egy jó búvárszemüveget húznunk. A legtöbbször kis méretű, alig néhány centis halak a víz alatti sziklák repedéseiben, a kisebb-nagyobb tengerifűvel borított területeken keresgetik mindennapi táplálékukat. A háborítatlanabb részeken tengeri csillagok, tintahalak, polipok is felfedezhetőek, amint megbújnak a víz felszíne alatti köveken, a tengerifű között, vagy magán az aljzaton.

Lefkada búvárkodás, sznorkelezés

Lefkada tengeri élővilágának híres tagjai

Sokak legkedvesebb vízben élő állatai, a delfinek sem ismeretlenek a Lefkada körüli Jón-tengerben, hiszen némi szerencsével időről-időre látni őket, amint a kisebb hajókat, vagy ritkábban a nagy kompokat kísérik. A több mint két méteresre is megnövő állatok közül a közönséges delfin (Delphinus Delphis) és a csíkos delfin (Stenella Coeruleoalba) teszik leggyakrabban tiszteletüket. Lefkada tengeri élővilágának megbecsült tagjai gyakran még a vízből is kiugranak, amikor a hajók orr-része körül úszkálnak, a Nidri és Vasiliki falvakból induló lefkadai hajókirándulások alkalmával a figyelmes utasok néha megpillantják őket.

Az szerencsés Lefkadára látogató néha álcserepes teknősöket (Caretta Caretta) is megpillanthat, amint a kikötők hajói között keringenek lassan, de ők sokkal ritkább vendégek itt, mint a déli szomszéd Kefalónián. Ennek ellenére időnként még Lefkadán is költenek teknősök – erről a kis teknősök védelme és háborítatlanságának megőrzése miatt erről nem szabad árulkodnunk többet, de az aktuális Lefkada útikönyvben ez is olvasható. Lefkada néhány tengeri barlangjában fókák is megbújnak: ők napközben főként a sziget déli részén, elsősorban a Cape Doukato (Cape Lefkatas), azaz Lefkada legdélebbi pontjának part menti szikláin sütkéreznek, vagy az ottani tengeri barlangokban rejtőznek. Mivel a Görögországban élő fókák, így a Lefkada körül élő állatok is kifejezetten félénkek, általában kerülik az embert, ráadásul színük miatt olyan rendkívüli módon beleolvadnak a környezetükbe, így megpillantásukhoz kivételesen nagy szerencsére van szükség. Lefkadán a medúzák kevéssé jellemzőek, viszonylag ritkák, és csak nagyobb hullámzáskor fordulhatnak elő a part közvetlen közelében.

A szigeten élő állatok

Lefkada élővilágának tagjai között találkozhatunk vadon a görög teknőssel (Testudo Hermanni), amint a szárazföld belsejében lévő ösvényeken, vagy néha az utakon kelnek át komótosan. A barátságos teknősfajta a közepes méretű teknősök közül való, 25-30 centiméteres hosszra nő meg. A sárgás-szürkés színű páncélja kiválóan beleolvad a bokrokkal, cserjékkel tarkított mediterrán tájba, így mozdulatlanul álló görög teknős könnyen elkerülheti a figyelmet.

Lefkada növényvilág, virágok

Az aljnövényzetben Görögország többi részéhez hasonlóan kis gyíkok szaladgálnak, valamint rágcsálók és apróbb emlősök élik mindennapjaikat. A fákon, cserjéken rovarok, bogarak és pókszabásúak élnek nagy számban, a lefkadai erdők a kabócák jellegzetes ciripelésétől zengenek.

Élnek-e veszélyes állatok Lefkadán? Melyek a veszélyes állatok a tengerben és a szárazföldön? Mire érdemes vigyázni, vagy jobban odafigyelni?

 • Vannak-e, élnek-e Lefkadán veszélyes állatok, és melyek azok?
 • Milyen cápák, bálnák élnek Lefkada környékén, mit kell rólunk tudni?
 • Mire kell figyelni a tengeri és a szárazföldi állatvilágnál, ha Lefkadára utazunk?
 • Melyek a Jón-tenger, a Lefkadát körülvevő tenger legérdekesebb állatai, és mit kell tudni róluk?

Lefkadán valóban él néhány veszélyesebbnek minősülő állat a tengerben és a szárazföldön is, amelyekkel érdemes vigyázni és néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy elkerüljük kellemetlenségeket. Szerencsére azonban veszélyes állatokból Lefkada élővilágának tagjai között nincs túl sokféle, ám akit ez a téma bővebben és részletesen is érdekel, csak lapozzon a letölthető Lefkada digitális útikönyv a helyi állatvilágot bemutató fejezetéhez a tárgyilagos információkhoz, és a nagyobb bajok elkerülése érdekében természetesen a tanácsokhoz.

Lefkada madarai, flamingói

A levegőt a sziget fölött számos madár szeli át, így a lefkadai erdők madárfigyelésre is alkalmasak. A tengerpart mentén élő madarakon, azaz a sirályokon, kócsagokon kívül hattyúk, poszáták, rigók, gémek, galambok élnek nagy számban a szigeten. A hegyek magaslatai körül a sólymok, ölyvek, sasok is gyakran köröznek, melyeket némi szerencsével mi is megfigyelhetünk. Lefkada élővilágának madarai közül a legnagyobb sztárok a flamingók, melyek azonban nem élnek állandó jelleggel a szigeten, hanem a hűvös időszakokban telelnek itt át. Lefkada flamingói rendszerint a sziget északi részén tanyáznak őszi megérkezésük után, a Lefkada fővárosához közeli lagúna, illetve a mocsaras részek környékén.

Amit szerintünk még érdemes elolvasni a letölthető Lefkada útikönyvben:

 • Milyen veszélyes állatok élnek Lefkadán, hol találkozunk velük, mire vigyázzunk?
 • Lefkada szárazföldi- és tengeri állatvilágáról részletesebben;
 • Görögország egyik legfontosabb tengerének, a Jón-tenger részletes bemutatása, a tenger érdekességei, különlegességei;
 • Hol érdemes búvárkodni Lefkadán, melyek a legjobb strandok és tengerpartok sznorkelezésre?
 • A sziget növényvilága, virágainak érdekességei;
 • Lefkada méhészete, méztermékei, hol vásároljunk finom mézet, milyen mézfajták vannak a szigeten?
 • Információk a helyi olívaolajról, illetve hol érdemes jó minőségű olívaolajat vásárolni Lefkadán?
 • Hajóroncsok Lefkada körül
Görögország Lefkada szállás apartman
error: