Kefalónia

Kefalónia sziget információk, tudnivalók

Kefalónia, avagy Kefallinia a Jón-tenger legnagyobb méretű szigete, mely mely párját ritkítóan változatos tájakkal és tengerpartokkal rendelkezik, természeti szépsége Lefkadához fogható.

További nevei: Kefallinia, Cephalonia, Kefalonia

Görög nyelven: Κεφαλονιά, Κεφαλληνία

Kefalonia elhelyezkedése, merre található: Lefkadától kb. 10 km-re délre, Görögország nyugati részén

A sziget megközelíthetősége: komp, repülő, kirándulóhajó

Kefalonia weboldala, honlapja: kefallinia.hu (új lapon nyílik)

Kefalónia információk, tudnivalók

Mit érdemes tudni Kefalónia szigetéről?

Kefaloniát sok jellemzőjében hasonlítják Lefkada szigetéhez, ám utóbbinál minden téren méretesebb: több település, több strand, több látnivaló, és még magasabb hegyek várják a nyaralókat. Az akár Lefkada déli részéről is látható Kefaloniát sok néven ismerik, mivel változatos történelme során számos nép illette különféle nevekkel. Manapság magyar nyelvterületen a Kefalónia vagy Kefallinia, angolul pedig a Cephalonia a legismertebb elnevezései.

Kefalónia sziget vélemények

A sziget méretére jellemző, hogy kb. két és félszer nagyobb területű, mint a szomszédos Lefkada: Kefalonia 780 négyzetkilométeren terül el, amivel messze a legnagyobb méretű a Jón-szigetek között, melynek tagjai többek között Korfu és Zakynthos is. A környező szigetvilág legmagasabb csúcsa is itt található, az Ainos hegység egészen 1629 méterre nyúlik fel az égbe, míg Lefkada legmagasabb pontja 1182 méter.

Kefalónia sziget

Apró érdekesség, hogy méretben ugyan Kefalonia a legnagyobb a testvérszigetei között, ám kb. 40.000 fős állandó lakosságával van nála népesebb a környéken. Kefalonia történelme igen gazdag, az ókortól kezdően egészen a 19. századig többször cserélt gazdát. Már az Íliászban is említésre került, később pedig volt velencei, török, angol, francia uralom alatt is, és csak 1864-ben csatlakozott az egyesült Görögországhoz.

Kefalonia Görögország

A második világháború alatt több szomorú esemény történt a szigeten, melynek még hollywoodi megfilmesítésére is sor került: a Corelli Kapitány Mandolinja (Captain Corelli’s Mandolin) című mozifilm Nicolas Cage, Penelopé Cruz és Christian Bale főszereplésével ennek állít emléket. Néhány évvel később, 1953 augusztusában egy hatalmas földrengés pusztított el több falut a szigeten, melynek következtében tízezrek hagyták el otthonukat, rengeteg lakos magát a szigetet is.

Kefalonia legszebb latnivalói

Érdekes információ, hogy Görögország más helyeivel ellentétben Kefaloniát az idegenforgalom csak a 90-es évek késői szakaszában fedezte fel magának, ám igazán népszerűvé a Corelli Kapitány Mandolinja film tette a 2000-es évektől. A szigeten a tömegturizmus így viszonylag későn indult be, és egészen a legutóbbi évekig kevesebb látogatója volt, mint a Jón-szigetek többségének.

Milyenek Kefalónia strandjai?

Földrajzi szépségének, szép tengerpartjainak köszönhetően az utóbbi években elterjedt Kefalónia sziget jó híre a nagyvilágban, és mára már kilépett a korábbi viszonylagos ismeretlenségből. A sziget ad otthont a többször is Görögország legszebb strandjának választott Myrtos beachnek, a színeiről ismert Petani beachnek, a vörös homokos Xi beachnek is, természetesen több tucatnyi másik remek tengerpart társaságban.

Mik Kefalonia legjobb strandjai, Myrtos beach

Kefalónia strandjai tiszta vizű, többségében jól kiépített tengerpartok, melyek kifejezetten változatosak, ahol a család minden tagja megtalálhatja a kedvencét. Vannak homokos, kavicsos, sziklás partok, lassan és gyorsan mélyülők, illetve sok helyen búvárkodni is érdemes. A napágyak és napernyők mögött gyakran hangulatos bárokban fogyaszthatunk, és ezen a szigeten még főszezonban is lehet találni olyan partokat, amik nem annyira zsúfoltak.

Kefalónia strandjai, tengerpartjai

Kefalonia látnivalói

Kefalónia legjobb látnivalói közé tartozik Európa egyik leglátványosabb barlangtava, a Melissani-barlang (Melissani Cave), a Drogarati-cseppkőbarlang, az Ainos hegyi kilátó, a kolostorok és templomok. A sziget legnagyobb települése Kefalónia fővárosaként ismert Argostoli (Argostolion), a kedvelt üdülőhelyek közé pedig Lassi, Lourdas, Skala, Agia Efimia, Lixouri, továbbá a rendkívül fotogén, velencei eredetű Assos és Fiskardo tartozik.

Kefalónia látnivalók

A települések utcaképei gyakran Kefalonia látnivalóinak is beillenek, ugyanis sokat színes virágok, zöldellő növények díszítenek, és igen bájos látképekkel ajándékozzák meg a szigeten nyaralókat.

Kefalonia nyaralás, utazás

Lefkadáról Kefaloniára, Kefalóniáról Lefkadára

Gyakori kérdés, hogy hogyan lehet Lefkadáról Kefalóniára eljutni, illetve Kefalóniáról Lefkadára? Milyen kompok üzemelnek a két sziget között, és milyen a menetrend? Szerencsére a két sziget között viszonylag jó a közlekedés, ugyanis egymástól nem fekszenek túl messzire. Lefkada – Kefalonia között tavasztől őszig rendszeresen járnak kompok, melyeknek állomása Lefkadán Vasiliki falu, Kefalonián pedig Fiskardo. A Lefkadáról Kefalóniára induló hajókirándulások és fakultatív programok elsősorban a legészakabbi ponton fekvő kisvárost, a velencei hangulatú Fiskardót látogatják, ahová a komp is befut.

Kefalónia repülővel

Mivel Kefalóniának van néhány laposabb, síkabb területe is, így Lefkadával ellentétben saját repülőtérrel is rendelkezik. Kefalónia repülőtere (Kefalonia Airport, Kefalonia International Airport Anna Pollatou, kódja EFL) a főváros, Argostoli és a népszerű nyaralófalu, Lassi közelében fekszik, ahonnan Magyarországról is indulnak nyaranta utazási irodák által üzemeltetett charterjáratok. A magyar nyaralók többsége Kefalónián Lassi, Skala, vagy Lourdas faluban választ szállást, igazodva az utazási irodák kínálatához.

Melyek Kefalonia legjobb strandjai Lassi

Kefalónia szállásai

A szigeten viszonylag sok a kiadó apartman és studió, amelyeknek árait gyakran az határozza meg, hogy mennyire felkapott a környék, vagy hogy mennyire közel van a strand. A tengerparttól valamivel távolabb általában olcsóbbak a szállások, míg a legmagasabb árakkal gyakran az olyan népszerű nyaralócentrumokban találkozunk, mint pl. Lassi. Érdemes szétnézni Kefalónia szállásai között, mert időről-időre vannak jó ajánlatok, melyeket érdemes kihasználni. Ha kíváncsiak vagyunk Kefalonia szállásaira, és hogy milyen véleményekkel vannak róluk a nyaralók, nézzük meg őket:

Kattintsunk ide Kefalonia apartmanjaihoz és studióihoz, illetve a szállásokról írt véleményekhez és értékelésekhez… (a link új lapon nyílik)

Lefkada vagy Kefalónia?

Sok utazó teszi fel azt a kérdés, hogy Lefkada vagy Kefalónia a szebb? Lefkadára vagy Kefalóniára érdemes inkább utazni? Ez teljességel egyéni preferenciáktól függ, ugyanis bár sok téren valóban kissé hasonló a két sziget, mégis mások.

  • Lefkada szigete valamivel nyüzsgőbb, kisebb mérete miatt jobban bejárható, a gyakran fantasztikus kékben játszó strandjai, illetve a lenyűgöző nyugati part sokaknak jobban tetszik.
  • Kefalónián a nagyobb mérete miatt jobban szétszóródnak a nyaralók, ami miatt nyaranta kevésbé kelt zsúfolt látszatot, de emiatt nehezebben, érezhetően hosszabb idő alatt járható be. Kefalonia legjobb, legszebb strandjainak is megvannak a rajongói, mivel aki a homokos strandokat kedveli, az itt jóval többet talál, mint Lefkadán. Az olyan látványos tengerpartok, mint a Myrtos beach vagy a Petani beach meglehetősen elismerésre méltóak még akkor is, ha valaki nagy Lefkada rajongó.
Lefkada vagy Kefalónia

Ha valakinek Lefkada sziget legszebb strandjai és legjobb látnivalói elnyerik tetszését, kifejezetten érdemes lehet meglátogatnia a legnagyobb Jón-szigetet, Kefaloniát is!

Mit érdemes megnézni Kefalonián? Látnivalók, rejtett gyöngyszemek

Mit érdemes tudni Kefalonia szigetéről?

Mivel Kefalonia nagy és érdekes sziget, rengeteg hasznos és lényeges információ van vele kapcsolatban, amit érdemes tudnunk. Aki érdeklődik a sziget után, érdemes meglátogatnia a Kefalonia strandjainak, látnivalóinak, főbb városainak magyar nyelvű honlapját, a kefallinia.hu weboldalt.

Ezen felül sokan ajánlják elolvasásra a többször is bővített Kefallinia digitális útikönyvet, a szigetről ad további ismereteket. Ezt a letölthető képes útikalauzt nem csak a szigetre utazók közül a legtöbben, de mi is szívesen olvassuk és szeretettel ajánljuk mindenkinek. Ha valakit jobban érdekel Kefalónia szigete is, sok információt és érdekességet olvashat benne.

error: