Lefkada tanácsok, tippek, hasznos

Nyaralási tippek, tanácsok, tudnivalók Lefkadához

Alap dolgok és tudnivalók lefkadai nyaraláshoz.

Mennyi idő elég Lefkada megismerésére?

Egy kisebb, 1-2 napos kirándulás, vagy 3-4 napos hosszú hétvége nem elég Lefkadára. Bár a sziget mérete összességében nem túl nagy, a strandok és helyi látnivalók sokasága miatt még egy hét alatt sem unatkozik az itt nyaraló, és ha tehetjük, minimum egy hetes nyaralást tervezzünk. Ugyan a közhiedelem szerint nincs sok látnivaló a szigeten, és csak a strandok miatt érdemes ide jönni, de ez ebben a formában nem állja meg a helyét – valójában van látnivaló és érdekesség bőséggel, csak ezekről sok helyen alig lehet olvasni bármilyen épkézláb dolgot. Aki nem elégszik meg a közhelyekkel, csak lapozza fel a letölthető útikalauzt.

Hol érdemes enni vagy inni Lefkadán?

A tengerparti sétálóutcákon elhelyezkedő éttermek többségében is kiváló minőségű ételekkel várnak, de a tengertől távolabb eső települések tavernák többségében is jó a kiszolgálás, finomak az étkek, és időnként még az árak is barátságosabbak. Az étlapok sok lefkadai tavernánál kint vannak, és szabadon lapozgathatóak, megnézhetőek. Ezt érdemes is megtenni, ugyanis komolyabb eltérések is lehetnek étterem és étterem között mind választékban, mind árakban még az olyan településeken is, mint Lefkadaváros, Nidri, Vasiliki vagy Agios Nikitas. Angol nyelven szinten minden étlap olvasható a görög nyelvű mellett, de van amit olaszra, németre, és néhány más európai ország nyelvére is lefordítottak. Az étlapokat, étel- és italajánlatokat viszont lehetőleg ne fotózzuk le, mert ez sok helyen nem megengedett, és a pincérek szólhatnak érte hogy töröljük ki a képet.

Milyenek lefkadai strandok?

A lefkadai tengerpartok többsége aprókavicsos, és a közhiedelmekkel ellentétben nem feltétlenül szükséges mindenhol fürdőcipő. A világos kavicsok a délutáni órákra könnyen felforrósodhatnak, így mezítláb ne induljunk el sehová. A sziklákról vízbe ugrálással mindig csak óvatosan – előtte mindig ellenőrizzük le, mi van a felszín alatt.

Tippek, tanácsok Lefkadához véleményekkel tudnivalókkal

Lefkadán van-e szúnyog?

A szigeten általában kevés a szúnyog, van azonban néhány olyan település, ahol időszakosan felbukkanhatnak, ilyen többek között Lefkadaváros, vagy a magyar nyaralók által is gyakran látogatott Nidri vagy Vasiliki. Mivel szúnyogháló nem minden apartman ablakán vagy ajtaján van, érdemes gondoskodnunk szúnyogriasztóról – ha elfelejtenénk vinni magunkkal, a helyi szupermarketek szinte mindegyikében lehet kapni őket konnektorba dugós, lapkás kiszerelésben, és spray-k is vannak.

Lefkada benzinkútjai

A sziget benzinkutakkal nagyon jól ellátott, de ezek főleg a lakott települések közelében, illetve a sziget keleti részén vannak. Ha a nyugati strandok valamelyikére visz utunk, jócskán negyed tank alá néző üzemanyagmennyiséggel ne induljunk el, nehogy a hegyekben nafta nélkül maradjunk.

Lefkada közlekedése

Az olyan online és offline navigációs programok térképei, mint a Google Maps, Waze, stb az utóbbi években már elég jól lefedték a szigetet, a főbb utakon kívül gyakran a már földutakat, illetve a szűk, nehezen járható szakaszokat is ismerik, de épp emiatt néha félretervezhetnek. Az egyirányú utcákat nem mindig ismerik jól, városokban ezekre figyeljünk oda, illetve a megállni tilos táblákat is vegyük komolyan.

LEfkada közlekedési szabályok, tudnivalók tanácsok

Templomok, kolostorok látogatása

A helyi kolostorokban térdet és vállat takaró ruházat viselését elvárják – gyakran a bejáratnál lehetőség is van lehetőség nagyobb kendők felvételére, pl. a Faneromeni kolostorban is. Fürdőruhában vagy nagyon lengén öltözve ne látogassunk vallási épületet, ne lépjünk be templomba, a papokat, apácákat ne fotózzuk!

Fontos tudnivalók, hasznos dolgok Lefkadáról

 • Melyek a legjobb szupermarketek, üzletek Lefkadán?
 • Melyek Lefkada árnyoldalai, melyekről senki nem beszél szívesen, de mégis fontos tudni róluk?
 • Hol érdemes vásárolni a szigeten?
 • Milyen turistacsapdák vannak Lefkadán?
 • Milyenek az utak, útviszonyok Lefkada keleti és nyugati oldalán, valamint a hegyekben?
 • Milyen a parkolás Lefkadán, és hol érdemes parkolni?
 • Hol érdemes tankolni, hol a legolcsóbb a benzin és a dízel üzemanyag Lefkadán?
 • Hol van Lefkadán normális autómosó, hol érdemes lemosni az autót?
 • Milyen veszélyes állatok vannak Lefkadán, és mire érdemes vigyázni?
 • Milyen hajókirándulások a legjobbak Nidriből, Vasilikiből?
 • Hogyan béreljünk motorcsónakot Lefkadán, milyen fontos dolgokat kell tudnunk a csónakbérlésről?
 • Milyen elsüllyedt hajók vannak Lefkada körül?

Milliónyi kérdés lehet, ami felmerül egy lefkadai nyaralásnál, és fontosságuk ellenére még említés sem esik róluk a fórumokban, közösségi oldalakon, nemhogy szakszerű válasz. Mi nagy örömmel tapasztaltuk, hogy a friss Lefkada útikönyvben igazán sok hasznos információ segíti a nyaralókat, így erősen ajánlott átnézni a tudásbázist nyaralás előtt.

error: