Cape Doukato

Cape Doukato (Lefkada világítótorony)

A Cape Doukato (további nevein Cape Lefkatas, Φάρος Ακρωτηρίου Λευκάδας) Lefkada sziget legdélebbi pontja, ahol a magasba nyúló, meredek sziklafalak fölött hangulatos világítótorony emelkedik.

Koordináták: 38.563096, 20.543046

Cape Doukato elhelyezkedése, merre található a lefkadai világítótorony: a sziget délnyugati részén, Lefkadavárostól 50 km-re

Egyéb nevek, elnevezések: Cape Lefkatas, görög nyelven: Φάρος Ακρωτηρίου Λευκάδας, az itt épült világítótorony miatt még Lefkada Lighthouse-ként is hivatkoznak rá

Megközelíthetőség: aszfaltozott úton

Kiépítettség: parkoló

Lefkada világítorony (Cape Doukato, Cape Lefkatas) Lefkada legdélebbi pontja

Cape Doukato, avagy Lefkada legdélebbi pontja világítoronnyal

Szűkös, de jó minőségű, bő egy évtizede leaszfaltozott út vezet a legendákkal is övezett Cape Doukato-hoz, Lefkada legdélebbi pontjához. Az ide vezető útról helyenként igazán pazar kilátás fogad eme csodás görög sziget keleti és nyugati részeire egyaránt.

Cape Doukato Lefkada világítótorony, legdélebbi pont

A Cape Doukatonál, illetve a híres lefkadai világítótoronynál tágas parkoló fogadja az érkezőket, ahonnan vagy a szűk és meredek gyalogösvényen felfelé sétálva közelítjük meg a világítótornyot, vagy a valamivel hosszabb, ám lankásabb, szélesebb úton.

Lefkada világítótorony

A világítótoronyhoz felkapaszkodva fenséges kilátásban lehet részünk a sziget nyugati oldalának akár 60-100 méterre is felnyúló meredek falaira, főként amikor délután beragyogja a szinte fehéren világító sziklákat a nap, vagy amikor naplemente idején sárgás-vöröses színbe burkolóznak.

Világítótorony Lefkada Görögország

A Lefkada legjobb látnivalói közé sorolt hely emiatt nem csupán vadregényességéről, de különleges naplementéjéről is híres, mivel késő délután, kora este a lenyugvó nap utolsó sugarai akár különleges színekre is festhetik meg a sziklákat.

Cape Doukato, Lefkada világítótorony és legdélebbi pont

Lefkada legdélebbi pontja legendás

Az ókorban a legendák szerint a szigeten itt, a világítótorony mai helyén, Lefkada legdélebbi pontján vetette alá magát Sappho költőnő a habokba szerelmi bánatból.

Fontos, hogy ne felejtsük el elolvasni Cape Doukato legendáját, történelmét, és magának Sapphónak életét az aktuális digitális útikönyv Lefkada látnivalói fejezetében, mert kifejezetten érdekesek (és mai szemmel nézve bizony igencsak brutálisak) voltak itt a régi helyi szokások.

Lefkada világítótorony, Görögország

A Cape Doukato semmilyen formában nem kiépített, a világítótoronyba pedig nincs módja a turistáknak belépni, így csak kívülről tekinthető meg. A világítótorony előtti meredek részt néhány éve erős kerítéssel zárták le, nehogy véletlenül megszédüljön valaki és leessen a magas sziklafalról.

Világítótorony Lefkada szigeten (Cape Doukato)

A parkolóból tiszta időben jól kivehetőek Lefkada déli testvérszigetei, többek között Kefalónia és Ithaka magaslatai is a Jón-szigetek közül. A vélemények szerint Lefkada legdélebbi pontját, illetve az ide emelt világítótornyot kifejezetten érdemes meglátogatni autóval vagy motorral, hiszen a hajókirándulásokon csak távolabbról, a tengerről láthatjuk.

A Lefkada legjobb látnivalói közé tartozó Cape Doukato és a világítótorony önmagában is érdekes, ám lesz akkor igazán magával ragadó, ha ismerjük a múltját és a nem mindennapi hátterét is. Ehhez egyszerűen csak nyissuk meg a friss Lefkada digitális útikalauzt, menjünk a Cape Doukato fejezetre látnivalóknál, és nézzük meg, hogy milyen a világítótorony és környéke részletesen bemutatva, mit kell tudni a történetéről, hogy melyik a legszebb kilátási pont a lefkadai világítótoronyra és mire vigyázzunk ott nagyon, valamint olvassuk el hogy milyen legendák és mítoszok övezik Lefkada legdélebbi pontját.

Lefkada Cape Doukato világítótorony információk, vélemények

A híres lefkadai világítótorony és a sziget déli része Agios Nikitastól 36, a népszerű Nidri nyaralóhelytől szintén 36, míg Vasilikitől 15 kilométerre fekszik.

error: