Lefkada információk, tudnivalók

Alap információk, avagy amit Lefkada szigetéről tudni érdemes 2024-ben

Mit érdemes tudni Lefkadáról, mielőtt ide utazunk 2024-ben? Hogyan közelíthető meg és érhető el Lefkada, milyen módon lehet ide jönni autóval vagy repülővel? Milyen a sziget földrajza, népessége, hol helyezkedik el Görögországban? Olvassuk el az alábbi információkat Lefkadáról, hogy jobban képbe kerüljünk ezzel a csodálatos szigettel.

Görögország Lefkada információk és tudnivalók

Lefkada információk, földrajz

Lefkada szigete Közép-Görögország nyugati partvidékén található, a hét tagból álló Jón-szigetek része. Nevét jellegzetes, fehér mészkő szikláiról kapta (a „lefkosz” szó görögül fehér), amelyek a sziget felszínének legnagyobb részét borítják. A sziget belső részén található hegyek közül több is ezer méter fölé magasodik, a legmagasabb csúcs mind közül a Stavrota, 1182 méteres magasságával. A viszonylag magas páratartalom és a tenger közelsége gondoskodik róla, hogy Lefkada ne legyen kopár, sőt ez a sziget kifejezetten zöld helynek számít Görögországban, rengeteg erdővel.

Lefkada sziget Görögország

Lefkada időjárása mediterrán, mely forró nyarakkal és csapadékos telekkel jár, a tavasz és az ősz ennél változatosabb periódusok. A sziget bővelkedik erdőkben, fenyvesekben: dús zöld növényzet borítja a dombokat, hegyeket, még a legmelegebb nyári hónapokban is.

Lefkada sziget információk

Főbb adatok

FővárosLefkadaváros (Lefkada)
Területkb. 330 km2
Legmagasabb pontStavrota, 1182 m
IdőzónaMagyarország +1 óra
Partvonal hossza303 km
Népességkb. 23.000 fő
Lefkada koordináták38.835678, 20.710578

Lefkada régiói, főbb települések, városok

A Jón-szigetet 7 nagyobb régió alkotja, melyek a következőek: Apollonoi, Ellomenos, Karya, Lefkadaváros, Sfakiotes, Kastos, Kalamos. Utóbbi kettő Lefkadától délre eső, lakott kis szigetek – némelyik hajókirándulással is elérhető. A sziget legnagyobb települése, és egyben Lefkada fővárosa az északi részen található Lefkadaváros (Lefkada, Lefkas, avagy angol nyelven Lefkada town), ami fontos gazdasági és kulturális központ is egyben. A főváros központjának fotogén utcái helyenként képeslapokról köszönnek vissza, az utazói vélemények szerint hosszú sétálóutcája, óvárosi hangulatú régi negyede látványos és érdekes, a kinti külvárosban pedig leginkább ipari jellegű létesítmények sorakoznak.

Lefkada főváros, Lefkadaváros

A sziget nagyobb települései Lefkadavároson kívül Nidri, Nikiana, Vasiliki, Karya, Poros, Agios Nikitas, Sivota, Kalamitsi, Syvros és Ligia. Sajnálatos módon Lefkada településeinek egy részét egy 1948-as földrengés romba döntötte, így kevés épület maradt meg eredeti állapotában – sokat teljesen felújítottak, vagy újjáépítettek. A megmaradt épületek a velencei építészet stílusjegyeit viselik magukon, ugyanis a 18. századig Velencéhez tartozott a sziget.

Lefkadán a főváros, Lefkadaváros építészete a legjellegzetesebbek közé tartozik, melynek óvárosias hangulatú, sikátorszerű részeinek házai érdekes építési elvek mentén épültek fel. A főváros titkait, nem mindennapi építkezési stílusát, a több évszázadra visszanyúló építészeti technikáját, legszebb utcáit, templomait, múzeumait és a többi érdekes leírást és háttérinformációt feltétlenül olvassuk el az aktuális Lefkada digitális útikönyvben Lefkada fővárosának részletes leírásánál, mert a térképekről az izgalmas tudnivalók hiányoznak.

A szigeten emellett több olyan falu is van, melyet a görög kormány műemlékjellegűnek minősített, ezekre elsősorban a hegyekben bukkanhatunk.

Lefkada keleti része, oldala, strandjai és városai

Lefkada közvetlen környezetében mintegy 10 kisebb sziget is található: Meganisi, Kalamos, Kastos, Madouri, Skorpidi, Skorpios, Thilia, Petalou, Kythros. Érdekes lefkadai információ, hogy a Nidrivel szemközti Skorpios sziget egyike azon ritka görög szigeteknek, amelyek magánkézben vannak, és látogatásuk engedélyhez kötött. Sokáig a Lefkada melletti kis szigetet az Onassis hajómágnás család birtokolta, az utóbbi években pedig az orosz Rybolovev család tulajdona, és emellett a közeli Madouri sziget is magánkézben van.

Lefkada legszebb tájai, részei és régiói

Lefkada turizmusa és idegenforgalma

A sziget vadregényes környezete, gyönyörű strandjai minden évben turisták ezreit vonzza a szigetre, ezért a sziget lakosai nagyrészt idegenforgalmi tevékenységekkel foglalkoznak. Az idegenforgalmon kívül a mezőgazdaság is jelentős: szőlőt, olivát, citrusokat, zöldségeket is termelnek. Kiváló természeti adottságai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy idegenforgalmi célpont legyen, hiszen vad partszakaszai, türkizkék tengeröblei, lélegzetelállító strandjai messze földön híresek, a nyaralói vélemények szerint a legszebb adottságokkal rendelkezik a Jón-szigetek közül.

Szálláskeresés és szállásfoglalás a szigeten

Írjuk be az érkezési és a távozási dátumot, és hány fővel érkezünk, majd máris láthatóak az ajánlatok, és foglalni is tudunk.

 

Lefkada turizmusának legfőbb központjai a népszerű Nidri és Perigiali a keleti oldalon, Lefkadaváros környéke, Nikiana és Lygia (Ligia, Lija) térsége, valamint délen a windszörfös életéről ismert Vasiliki és Ponti.

Sokan keresnek kiadó szállást, apartmant, studiót és szállodát Lefkadán ezeken a településeken, de ezek mellett még több kisebb-nagyobb településen is vannak szálláshelyek, ugyanis az elmúlt két-három évtizedben számos apartmant építettek a nyaralók kiszolgálására.

Az egyedi természeti adottságok miatt sokan nem gondolják, hogy Lefkada szigete gyerekekkel is nyaralásra alkalmas úticél lehet, pedig csak annyi a titok, hogy témában érdemes elolvasni a kifejezetten a gyerekes családok számára írt szókimondó és őszinte leírásokat a Lefkada útikönyv ‘Lefkada gyerekekkel‘ mellékletében, amelynek elolvasását mi is erősen ajánljuk. A gyerekkel Lefkadán történő nyaralás sikeréhez a beszámolók szerint valós segítséget nyújtanak a melléklet leírásai és javaslatai, melyeket valós tapasztalatok alapján íródtak, gyerekkel utazók valós tapasztalatai alapján.

Nidri, Lefkada információk

Lefkada az utóbbi években a repülővel utazó magyar nyaralók számára is megközelíthető, ugyanis a szigeten kívül eső, ám így is viszonylag közel fekvő Preveza város repülőtere (Preveza-Aktio Nemzetközi Repülőtér, Preveza Airport, kódja PVK) már Magyarországról is fogad repülőgépeket. Ennek köszönhetően Budapestről Lefkada repülővel is elérhető lett, nyári időszakokban rendszeresen érkeznek a magyar utazási irodák által üzemeltetett charter nyaralójáratok, illetve emellett fapados repülőjáratok.

Görögország Lefkada szállás apartman

A szigetre könnyű megközelíthetősége miatt a mai napig autóval érkezik a legtöbb nyaraló, melyek közül az olasz, a görög, illetve a kelet-közép európai nemzetek képviseltetik magukat a legnagyobb számban, majd a repülővel érkező skandináv, angol, német nyaralók következnek a sorban. Magyarországról Lefkadára autóval nem túl bonyolult eljutni: az autós utazás Szerbián és Észak-Macedónián, majd Görögország keleti oldaláról a nyugati partvidékre döntően autópályán történik, leghosszabb ideig az E75 nemzetközi útvonal részeként, majd sokáig a görög autópályahálózaton belül.

Lefkada elhelyezkedés, híd a szigetre

Melyek Lefkada legjobb strandjai és tengerpartjai?

Lefkada sziget strandjait Görögország legszebb és legjobb strandjai között emlegetik sokan. A gyakran csodálatosan kék árnyalatokban pompázó tengervíz a partokat körülvevő zöldellő és gyakran vad és érintetlen látványt nyújtó természettel kiegészítve lenyűgöző látványt nyújt a nyaralóknak. Gyakori kérdés, hogy melyek a legszebb lefkadai strandok, milyen strandok kihagyhatatlanok a nyaralók számára, mely tengerpartok a legjobbak, hol találunk rejtett gyöngyszemeket?

Az utazók véleményei szerint a legszebb lefkadai strandok közé tartozik az Egremni (Egkremni, Egremnoi) beach, Porto Katsiki beach, Mylos (Milos) beach, Kathisma beach, Megali Petra beach, Kavalikefta beach, Pefkoulia beach, Agios Ioannis beach, és még több másik mesebeli tengerpart Lefkada nyugati oldalán, mely markánsan eltér a kelet résztől. Míg Lefkada nyugati, nyílt tenger felé néző oldalán előfordulhat nagyobb hullámzás, addig a keleti oldal szinte minden esetben zavartalan a nagyobb hullámoktól .

Keleten a smaragd színű, zöldes öblök előfordulása jellemzőbb, olyan lefkadai rejtett gyöngyszemekkel mint az Afteli beach, az Ammousa (Ammousso), a Geni-félszigeten rejtőző, búvárkodásra remek Lakka beach, vagy akár a sokak által kedvelt, Vasiliki közelében elterülő Agiofili beach (Agiofyli). A híres lefkadai strandok és a rejtett gyöngyszemek titkaihoz és érdekességeihez részletesebben, szakértői tippekkel és mélyebb információkkal a frissített digitális útikönyv elolvasását ajánljuk, mint sokak által ajánlott olvasmányt.

Lefkada legjobb strandjai és tengerpartjai, látnivalói

Lefkada legjobb strandjai miatt Görögország eme lenyűgöző szigetét leginkább azok választják repülős vagy autós nyaralási úticélként, akiket a legszebb görög tengerpartok érdekelnek, de fontos információ lehet sokaknak, hogy nem csak a strandokról szól a sziget, hiszen számos más előnye és látnivalója is van.

A híres középkori várrom, az Agia Mavra erőd (Agia Mavra Castle, Santa Maura), Lefkada legendás legdélebbi pontja, a Cape Doukato (Cape Lefkatas), a Nidri mellett fekvő Dimosari-vízesés (Dimosari Waterfalls) illetve a Faneromeni kolostor (Monastery Faneromeni) mellett múzeumok, további érdekes kolostorok, kilátópontok és sok más történelmi és természeti látnivaló tartozik.

Lefkada strand információk

Szeretettel üdvözlünk Lefkada szigeten Görögországban, ismerd meg és fedezd fel 2024-ben is!

Apartman Lefkada szállás

A vélemények szerint nyaralás előtt és alatt egyaránt nézzük meg az aktuális Lefkada digitális útikönyvet, hiszen sok fontos vagy érdekes információt találhatunk benne, melyek az olyan praktikus online térképeken, mint a Google Maps, illetve a fórumokban, csoportokban sincsenek meg.

Nézzük meg ide kattintva a tartalom egy részét, hogy miről is olvashatunk benne sok más mellett.

Lefkada szálláshelyei kapcsán érdemes elolvasni a tapasztalatokat, hogy melyekről vannak jó véleménnyel és értékeléssel más utazók is. A lefkadai apartmanok, studiók vagy szállodák kereséséhez és a nyaralók véleményeihez, értékeléseihez csak nézzük meg a következő linket: a sziget szállásai értékelésekkel, árakkal (új ablakban nyílik)…

Lefkada szállások
Apartmanok, studiók a szigeten
error: