Milyen Lefkada autóval? (2024)

Lefkada, Görögország autóval Szerbián és Észak Macedónián keresztül 2024, I. rész

Utazás Lefkadára egyénileg autóval vagy motorral, első rész | Frissítve: 2024. 05. 28.

Az alábbi leírás az autóval Görögországba, Lefkada szigetére utazást taglalja Szerbián és Észak-Macedónián keresztül, Evzoni határátkeléssel. Ebben a cikkben arról írunk, hogy mit kell tudni általánosságban az autós utazásról, aki Lefkadára menne autóval vagy motorral, míg az írás második része már a konkrét útvonalat taglalja.

Miért indulnak el sokan Lefkadára autóval?

Annak, hogy a lefkadai nyaraláshoz sokan előszeretettel választják saját autójukat közlekedési eszközként, egyszerű az oka: Lefkada azon ritka szigetek egyike Görögországban, ahová még kompozni sem kell. Aki autóval vagy motorral megy nyaralni Magyarországról Lefkadára, annak ugyanis csak egy tenger alatti alagúton, és egy forgatható pontonhídon kell átkelnie, melyek gyors és egyszerű összeköttetést biztosítanak Görögország szárazföldi részével.

Hogyan juthatunk el Magyarországról Lefkadára autóval vagy motorral?

A magyar határoktól Lefkadáig vezető út Szerbián, Észak-Macedónián és a Görögország egy részén át kb. 1200 kilométer hosszú (a Röszke – Lefkada távolság kb. 1173 km), melynek nagy része főút vagy autópálya. A Magyarországról Lefkadára vezető útvonal kifejezetten egyszerű, a legtöbb helyen jól kitáblázott, és a navigációs programok többsége is jól ismeri.

Az elmúlt években átadásra került a görög szárazföldet keleti-nyugati irányban átszelő autópálya, az A2 (E90 / Egnatia Odos), a délre vezető A5 (Ionia Odos), továbbá Szerbiában és Észak-Macedóniában az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően már gyakorlatilag végig autópályán haladhatunk. A 10-15 évvel ezelőtti úthoz képest ezzel már órákban mérhetően rövidült le autós menetidő Lefkada autóval történő megközelítésekor, ha Magyarországról indulunk.

Lefkada autóval

Mennyi időbe telik az utazás Lefkadára autóval, mennyi a menetidő?

A Lefkadára tartó útnak Szerbián és Észak-Macedónián keresztül nagyon sok összetevője van, ami befolyásolhatja a menetidőt. A különféle online útvonaltervező térképek, illetve az olyan népszerű navigációs programok, mint a Google Maps, vagy a Waze átlagosan 13 és 14 óra közé teszik a Lefkadára autóval vagy motorral történő utazás menetidejét, ha a déli magyar határoktól számítva Szerbián és Észak-Macedónián át tervezzük az utunkat. Ehhez természetesen még a magyar határ és a saját kiindulóhelyünk közötti út adódik hozzá.

Görögország autóval, motorral Szerbia Macedónia Lefkada autós útvonal

Fontos információ, hogy a navigációs programok által becsült értékeket mindig helyén kell kezelni, ugyanis az autós utazási időt Görögországba ezek az alkalmazások a lehető legoptimálisabb esetekre írják, és ennél általában azért tovább szokott tartani leérni a szigetre. A Lefkadára autóval, motorral történő valós utazási időt ugyanis nagyban befolyásolják a határátlépések Szerbiába, Észak-Macedóniába és Görögországba, a megállások az autópályák fizetőkapuinál, az aktuális forgalom, az utazás közben tartott pihenők, mosdózások, étkezés, vagy az esetleges terelések, amik órákkal hosszabbíthatják meg a navi által előrejelzett utat.

Utazás Görögországba autóval, határátlépés, határátkelők

Néhány tájékoztató jellegű távolság, hogy melyik város milyen messze található közúton:

 • Budapest – Lefkada: 1350 km
 • Kecskemét – Lefkada: 1265 km
 • Szeged – Lefkada: 1190 km
 • Békéscsaba – Lefkada: 1290 km
 • Szolnok – Lefkada: 1320 km
 • Debrecen Lefkada: 1420 km
 • Miskolc – Lefkada: 1520 km
  Nyíregyháza – Lefkada: 1400 km
 • Pécs – Lefkada: 1300 km
 • Székesfehérvár – Lefkada: 1405 km
 • Győr – Lefkada: 1460 km

Milyen az út Magyarországról Lefkadára Szerbián és Észak-Macedónián keresztül?

A Lefkadára Magyarország irányából vezető út nagy része megegyezik a Görögország sok más tájára autóval vagy motorral indulók útvonalával. Az autós útvonal leghosszabb szakasza, mely Szerbián és Észak-Macedónián ível át, rendkívül egyszerű: a nemzetközi E75-ös útvonalon történik, mely immár szinte végig egybefüggő autópálya vagy gyorsforgalmi autóút.

Magyaországról Lefkadára autóval, motorral

A Lefkadára autóval vagy motorral történő leutazás közben a nagyobb figyelmet igénylő, leágazásokkal jobban tarkított szakaszok Görögországban vannak, ám többségében ott is értelemszerű az irány, és a navigációk is ismerik. A részletesebb útvonal a Lefkada autóval Szerbián és Észak-Macedónián át II. leírásban is kifejtésre kerül.

Mennyibe kerül autóval Lefkadára utazni autóval?

Az utazási költségeket több tényező is befolyásolja, vegyük őket sorra. A két legfontosabb ártényező a Lefkadára, illetve a Görögországba autóval vagy motorral történő utazás során az üzemanyag és az autópályák aktuális díja. Ezen felül érdemes kalkulálni az utazás közben megállás során vásárolt ételekkel és italokkal (szendvics, kávé, üdítő, víz, stb), valamint a mosdóhasználati díjakkal. Utóbbi sok helyen díjmentes, egyes kutakon és pihenőhelyeken pedig 0,5 – 1 Euro / alkalom / fő között mozog.

A nagyobb benzinkutakon vásárláskor, illetve tankoláskor elfogadják a nemzetközileg ismert bankkártyákat, pl. a Mastercard vagy VISA kártyáit, illetve az ezekre a kártyákra épülő Revolut vagy Wise kártyák is általánosan elfogadottak.

Autóval Görögországba, Szerbia Észak Macedónia információk tudnivalók benzinkutak

Mennyi az üzemanyag költsége Lefkadáig és vissza?

A várható üzemanyag költséget a jármű fogyasztása, a motor fajtája (benzin / dízel / gáz / hibrid / elektromos), a választott sebesség, illetve az autónk leterheltsége befolyásolja. A tapasztalatok szerint egy átlagos járműnél, átlagos útviszonyoknál annak megszokott autópályás fogyasztását, plusz tíz-húsz százalékot érdemes előzetesen kalkulálni. Vannak autók, melyeknél szinte nem is érződik fogyasztásból adódó többlet egy lefkadai nyaraláson, míg mások a tetőbox vagy a sok csomag miatt akár 25-35 százalékos többletről is beszámolnak, így ezek mindig teljesen egyéni dolgok – leterheltségől, motortípustól, vezetési stílustól is nagyban függenek, illetve hogy Lefkadán, ezen a hegyvidékes szigeten még mennyit megy az autó.

Lefkada autóval történő megközelítésénél az üzemanyagok költségét nagyban tudja befolyásolni a tankolások ideje és helye is. Magyarországon a határ közelében érdemes teletankolni az autókat, mivel általában Szerbiában valamivel magasabbak az üzemanyagok árai. Észak-Macedóniában szintén nagyon megfontolandó még a görög határ előtt teletölteni a tankot, mivel Görögországban messze a legmagasabbak az üzemanyagok árai a teljes út során.

Szerbiában és Görögországban több nemzetközileg is ismert benzinkúthálózat is működik, míg Észak-Macedóniában a helyi vállalkozások a jellemzőek, pl. a Makpetrol.

Lefkadán – csakúgy mint a görög szigetek többségén – akár 10-30 Eurocenttel is magasabb lehet az üzemanyag ára, mint Görögország szárazföldi részein, így aki autóval vagy motorral érkezik, annak ajánlott teletankolnia a járművet még a sziget előtt.

Mennyi az autópályák díja Magyarország és Lefkada között, Szerbián és Észak-Macedónián át?

Szerbiában, Észak-Macedóniában és Görögországban az autópályák használatért fizetnünk kell, de elkerülni őket mégsem érdemes, mert nélkülük sokkal több időbe kerülhet a Lefkadára autóval vagy motorral lejutás. A legtöbb fizetőkapuval az út során Észak-Macedóniában és Görögországban találkozhatunk. Szerbiában az autópálya használat egyszerű, mivel csak egy bilétát kell húzni, és azt megőrizni a következő kapuig, ahol a tényleges a fizetés történik a kezelőnek.

A szerb autópálya díja az E75-ön Magyarországtól Észak-Macedóniáig (normál személyautóra, egy irányba, Röszke (Subotica) – Presevo kapuk közötti szakaszra): összesen kb. 22 Euro (2410 RSD, a 2024 májusban érvényes díjszabás szerint).

Szerbia, Észak-Macedónia. Görögország autópálya díjai autóval motorral

Észak-Macedóniában az E75 nemzetközi útvonalon 5-6 fizetőkapu üzemel Evzoni határátkelőig, mindegyiknél meg kell állni – egy-másfél Eurós tételeket kérnek, összegben összesen kb. 6-7 Euro útdíjat jelentve egy normál személyautóra egy irányban. A kapuk előtt táblákon mindig kint van a fizetendő összeg Euróban is.

Görögország autópályáin és gyorsforgalmi útjain végig fizetőkapuk üzemelnek, az országba lépést követően egészen az Ionia Odosról lehajtásig, mely összesen kb. 15 Eurós tétel személyautókra egy irányban. A fizetőkapuk elé kihelyezve itt is mindig kint van a fizetendő pontos összeg Euróban egy táblán. Ezeken felül Lefkada felé menet a prevezai tenger alatti alagútnak van díja, mely kb. 3 Euro / személyautó / áthajtás.

Görögország autópálya díj Szerbia Macedónia fizetőkapuk

Lefkadai szállásfoglalás buktatók

Sajnos sokak gyakori tapasztalata, hogy a különféle fórumokban és közösségi terekben, csoportokban néhányan magukat egyszerű nyaralónak beállítva anyagi érdekek mentén ajánlgatnak szállást, és próbálnak akár rámenősen rábeszélni másokat. Ebbe időről időre többen is belefutnak, és a visszajelzések szerint sok az ebből adódó csalódás, amikor a Facebookos tanácsok mentén lefoglalt, ‘itt minden remek, ezt foglald le, én csakis ezt ajánlom’ szállásfoglalásnak a helyszínen ilyen-olyan kellemetlenség lett a vége.

Azt ecsetelni sem szükséges, hogy ha valamilyen ok, pl. elhelyezkedés, megközelítés, tisztaság, stb miatt csalódás lesz az ilyen nyaralókra tukmált szálláshely, azt sajnos a sziget szépsége sem képes elkendőzni. Hogy a lefkadai szálláshelyünk ne melléfogás, hanem valóban normális legyen, a sziget szállásainál feltétlenül nézzük meg a valós értékeléseket és a véleményeket is, a jót és rosszakat egyaránt!

Ehhez egyszerűen nézzük meg a következő linken az apartmanokat, studiókat, ahol az utazók valós véleményei és tapasztalatai vannak, mert olyanok írták, akik tényleg megszálltak ott! Lefkada szálláshelyei, valamint a róluk írt értékelések és vélemények (klikkeljünk nyugodtan, új lapon nyílik)

Apartman Lefkada

Mire figyeljünk, ha Lefkadára autóval indulunk?

Az alábbi szabályokat, tanácsokat kifejezetten érdemes észben tartani, mielőtt Lefkadára, illetve Görögországba indulunk autóval Szerbián és Észak-Macedónián keresztül.

Mindig legyen nálunk az autóban

 • fényvisszaverő mellény (annyi szükséges, ahányan utazunk)
 • poroltó készülék (megléte Görögországban kötelező!)
 • vonószem, vontatókötél
 • elsősegély láda
 • elakadásjelző háromszög
 • nemzetközi zöldkártya

Észak-Macedóniában a határokon kötelező jelleggel kérhetik a nemzetközi zöldkártyát, melyet a kötelező biztosításunkat kezelő biztosító díjmentesen kiállít – ha ilyen nincs az autósnál, hivatalosan akár meg is tagadhatják a belépést az országba. Figyelem: a tapasztalatok szerint ezt kérhetik akár Szerbia irányából belépve, illetve akkor is, amikor már visszafelé megyünk a nyaralásból, azaz Görögországból jövünk.

Az új típusú, kártya formájú személyi igazolványt elfogadják útlevél helyett Szerbiában, Észak-Macedóniában és Görögországban is, így útlevél kiváltása ebben az esetben nem szükséges.

Kell-e Lefkadára, vagy Görögországba utasbiztosítás?

A Lefkadára autóval, motorral történő utazásnál mindig kössünk utasbiztosítást, és váltsuk ki az ingyenes kék EU plasztikkártyát is. Ez azért fontos, mert a kék EU kártya, avagy az Európai Egészségbiztosítási kártya NEM helyettesíti az érvényes utasbiztosítást – a kék EU kártyát csak állami kórházakban fogadják el Görögországban, és kizárólag sürgősségi esetekben.

Érvényes utasbiztosítás nélkül minden egészen aprócska vizsgálatnak rendkívül drága díja is lehet Szerbiában, Észak-Macedóniában és még az Európai Uniós Görögországban is!

A 2024-ben Lefkadára és Görögországba ajánlott utasbiztosításhoz kattintsunk ide!

Lefkada autóval történő megközelítésénél milyen szabályokat kell betartani?

Ha nem akarunk büntetést fizetni, mindig tartsuk be a sebességhatárokat, ugyanis traffipax-szal gyakorlatilag bárhol lehet találkozni, a nemzetközi útvonalakat a helyi rendőrségek kiemeltként kezelik. Szerbiában kaputól kapuig tartó átlagsebességet is mérnek, ami miatt azt hiszik sokan, hogy klasszikus traffipaxozás esetleg már nincs, de ez tévedés. Szerbiában az autópályán az átlagsebesség mérés mellett a rendőrök bárhol radarozhatnak továbbra is, és eseti sebességtúllépés esetén is megbüntethetik az autóval, motorral közlekedőket.

Észak-Macedóniában egyelőre átlagsebesség mérés nincs, de a klasszikus radarpisztoly, illetve a háromlábú traffipax rendszeresen működik, nappal és éjszaka egyaránt látni lehet időnként sebességet mérő rendőröket.

Görögországban a fix traffipaxok, illetve a rendőrautóból menet közben mérés a jellemzőbb.

A tapasztalatok szerint a sebességhatárok túllépésével nem érünk annyival hamarabb Magyarországról Lefkadára autóval, hogy megérné kockáztatni ezért egy nagyobb bírságot és a vele járó kellemetlenséget.

Magyarországról Görögországba Szerbián Macedónián át traffipax sebesség szabályok

Szerbia hivatalos sebességhatárok

Lakott területen belül: 50 km/h
Lakott terülen kívül: 80 km/h
Autóúton: 100 km/h
Autópályán: 130 km/h

Észak-Macedónia sebességhatárok

Lakott területen belül: 50 km/h
Lakott terülen kívül: 80 km/h
Autóúton: 100 km/h
Autópályán: 130 km/h

Görögország hivatalos sebességhatárok

Lakott területen belül: 50 km/h
Lakott terülen kívül: 90 km/h
Autóúton: 110 km/h
Autópályán: 130 km/h

Balesetmentes utazást, szép úti élményeket kívánunk 2024-ben!

Lefkadai tippekért, trükkökért, hasznos és érdekes információkért érdemes elolvasni az aktuális Lefkada digitális útikönyvet.

Apartman Lefkada szállás
error: