Információk Meganisi (Meganissi) szigetéről

Meganisi a Lefkada közvetlen közelségében található legnagyobb méretű sziget, kb. 1000 fős állandó lakossággal, zöldellő lankákkal.

Elhelyezkedés: Lefkadától keletre (a két sziget legkisebb távolsága mindössze egyetlen kilométer)
Meganisi megközelíthetősége: kirándulóhajóval, komppal, bérelt csónakkal

Egyéb nevek, írásmódok: Meganisi Island

Meganisi szállásai: apartmanok, studiók és villák Meganisi szigetén… (új lapon nyílik)

A Meganisi szigetén élők görögök nagy része három településen él: Katomeriben, Spartochoriban, illetve Vathiban. A szigetet rendszeresen közlekedő kompjárat köti össze Lefkadával, amely a közel fekvő Nidri kikötőjéből indul. Érdekesség, hogy a Nidri és Meganisi között fekvő, magánkézben lévő Skorpios sziget közigazgatásilag Meganisihez tartozik.

Meganisi sziget (Meganissi) Lefkada mellett

Meginisi szigete kedvelt célpontja a kirándulóhajóknak, fakultatív kirándulásoknak is, melyek közül némelyik ki is köt valamelyik helyi városka kikötőjében, és van amelyik csak körbehajózza. A sziget partvonala körül meglehetősen sok, kisebb-nagyobb méretű öböl található, melyeknek kristálytiszta, zöldeskék vizében hemzseg az élet, gyakran egész halcsapatok úszkálnak ide-oda, így búvárkodásra is érdemes úticél lehet.

Meganisi információk és tudnivalók

Meganisi legjobb strandjai a Fanari beach, Agios Ioannis beach, Spilia beach, és a Limonari beach, melyek közös jellemzője, hogy nem igazán zsúfolt partok. A tengerpart a sziget körül elsősorban kavicsokkal és aprókavicsokkal borított, fürdéskor Meganisi néhány strandjánál fürdőcipő használata is jól jöhet. A tengerpartok még főszezonban sincsenek úgy kiépítve, mint Lefkadán vagy más népszerű görög szigeten, így végeláthatatlan napernyőtengerre sehol sem kell itt számítani.

Meganisi strandjai, legjobb tengerpartjai

A sziget télen-nyáron egyaránt zöldell, ugyanis Meganisi szinte minden pontja tele van fákkal és növényekkel, tavasszal pedig színes virágokkal is. Gyakran látni Meganisi körül a tengeren horgonyzó csónakokat, yachtokat és vitorlásokat – a festői környezet pihenésre, relaxálásra is kiváló.

Meganisi sziget látnivalók Lefkada mellett

Meganisi látnivalói közül sokakat érdekelnek a tengeri barlangok, melyek közül az egyik különösen híres: a 30 méteres vájat körül bújt meg a második világháború alatt a Papanikolis tengeralattjáró, és innen torpedózta a német megszállók hajóit. A Papanikolis-barlang (Papanikolis Cave, Σπηλιά Παπανικολή) Görögország legszebb tengeri barlangjainak egyike, melyet a kirándulóhajók is naponta látogatnak, és sokan külön is kiemelik a prospektusokban, hogy az utasaikat ide is elhozzák a hajózás során.

Papanikolis barlang Meganisi látnivaló és strand
  • Miért legendás a Papanikolis tengeralattjáró Görögországban?
  • Mit kell tudni a Papanikolis történetéről?
  • Milyen információk lényegesek Meganisi szigettel kapcsolatban?
  • Mit érdemes feltétlenül tudni, ha csónakot bérelve jönnénk át ide Lefkadáról?

Kifejezetten érdemes olvasnunk a tudnivalókat Meganisiről, illetve a sziget részletesebb leírását a Lefkadát körülvevő szigetvilág bemutatásánál a letölthető útikönyvben, és ne felejtsük el ugyanitt az ikonikus Papanikolis tengeralattjáró történetét sem elolvasni. Ha csónakot szeretnénk bérelni Lefkadán és úgy látogatnánk meg Meganisit, akkor feltétlenül lapozzunk oda a csónakbérlési fejezethez is, hogy mire vigyázzunk itt és mire figyeljünk oda nagyon.

Meganisi hajókirándulás, fakultatív program, csónakbérlés

Vélemények Meganisiről

Azon nyaralók véleménye szerint, akik átjönnek Lefkadáról Meganisire komppal, hajókirándulással vagy bérelt motorcsónakkal, egészen más hangulat uralkodik errefelé. Meganisi a tapasztalatok szerint érezhetően nyugodtabb és csendesebb az év nagy részében mint Lefkada, a települései kisebbek és családiasabbak. Találkozni lehet olyan utazói véleményekkel is, melyek szerint a búvárkodást, a sznorkelezést itt nem szabad kihagyni, ugyanis némi szerencsével akár még több mindent is láthatunk a víz felszíne alatt, mint Lefkadán.

Arra azonban érdemes számítani, hogy ‘klasszikus’ látnivalókból jóval kevesebb van itt, mint a szomszédos Lefkadán vagy a méretes Kefalónián, mivel Meganisi legjobb látnivalói elsősorban a helyi falvak, a tiszta vizű strandok és a buja növényzet. Emiatt a sziget nagy része 1-2 nap alatt is bejárható és viszonylag jól megismerhető, míg a nagyobb szigetekre messze nem elég ennyi idő.

Szállások

Attól függetlenül, hogy nagyon kis szigetről van szó, Meganisin több család is foglalkozik apartmanok és studiók kiadásával. Amennyiben eltöltenénk ezen a Lefkadáról, Nidriből komppal is nagyon jól megközelíthető helyen egy-két éjszakát vagy annál is többet, nézzük meg, hogy milyen itt a szálláshelyek választéka. Mivel a sziget némileg exkluzívnak is számít, jól felszerelt villákból is van választék. Kattintsunk ide Meganisi sziget szállásaihoz, illetve hogy mit is írnak róluk a nyaralók… (a lap új lapon nyílik)

error: