Szabadidő

Szabadidős tevékenységek Lefkadán

Mivel tölthetjük a szabadidőnket a strandoláson és a legjobb látnivalók megtekintésén kívül Lefkada szigetén? Lefkada nem csupán a strandokról és látnivalókról szól, hanem más jellegű élményekről is. Összegyűjtöttünk néhány szabadidős és sportolási lehetőséget, melyek csak ránk várnak.

Lefkadán kerékpárral

A sziget hegyes-völgyes útjai kiváló alkalmat biztosítanak egy jó kerékpártúrához, vagy a kisebb-nagyobb távolságok két keréken történő leküzdéséhez. Lefkadán gyakran találkozhatunk kerékpárosokkal: főként az olaszok, illetve más nyugat-európai nemzetek hódolnak előszeretettel ennek a sportnak, akik gyakran saját kerékpárukat hozzák el a szigetre. Dedikált kerékpárút nincs igazán a szigeten, így a bicajosok vagy az aszfaltozott főutakon, vagy a szigetet mindenfelé átszövő földutakon közlekednek. Lefkada adottságai a sziget belsejében főként a terepkerékpározásnak kedveznek, így oda elsősorban mountain bike-osok indulnak kalandra.

Lefkada kerékpárral, bérlés

Hogy milyen kerékpározni Lefkadán? A bicajosok véleménye szerint a hegyes szakaszokon nagyon élvezetes, viszont a főutak nagy odafigyelést igényelnek a nagy autós forgalom miatt. Lefkada több településén kerékpár bérlése is lehetséges.

Túrázás és lefkadai túraútvonalak

Lefkada számos túraútvonalat kínál, melyek ösvényei zöldellő erdőségeken vezetnek át. A mediterrán fenyvesekben fenyők illatoznak, kabócák hallatják jellegzetes hangjukat. A túrázásra Lefkadán a két legjobb időpont a tavasz és az ősz: a nyári forróság beköszönte előtt virágokba borulnak a domboldalak, a hegyekben patakok csörgedeznek. Nyár elmúltával, amikor a hőmérséklet már csak ritkán emelkedik 30 C fölé, sokkal kevésbé érződik megerőltetőnek a gyalogtúra a hegyekben.

Lefkada túrázás, túraútvonal, túraösvény

Az egyszerű lefkadai túraútvonalak közé sorolhatjuk a Nidri közelében fekvő Dimosari vízeséshez vezető utat is, de a Mylos beach elérése Agos Nikitasból a dombon át, vagy az Egremnihez vezető lépcsőzés is felér egy túrával.

Búvárkodás, sznorkelezés Lefkadán

Lefkada teljes partvonala mentén a NATURA 2000 program által védett terület. Búvárkodásra elsősorban a sziget keleti részén van jobb lehetőség, hiszen ott kevésbé jellemzőek a nagyobb hullámok, és általában a tenger alatti élővilág is látványosabb. A környékbeli szigetek partjai szintén kedvelt merülőhelyek, sőt Lefkada körül több érdekes tengeri barlang is megbújik a víz alatt. Az élővilágot kisebb-nagyobb halak és halcsapatok jelentik, melyek a víz alatti növényzet között úszkálnak. A keleti részek sziklás partjait kedvelik a kisebb polipok, tintahalak, tengericsillagok is.

Lefkada búvárkodás, sznorkelezés

Szörfözés Lefkadán

A speciális, szigetet körülvevő szeleknek köszönhetően Lefkada a görög szigetvilág egyik legkedveltebb szörfparadicsoma. A sziget északi és déli része a két fő terület, amit a szörfösök előszeretettel látogatnak. A déli régióban Vasiliki és Ponti között meghúzódó, széles öböl nyújtja a legjobb lehetőségeket, ahol több helyi szörfklub is működik, északon pedig Agios Ioannis beach szélmalmainak környéke a kivételes terület.

Windszörf, kiteszörf Lefkadán

Csónakbérlés, vitorlázás Lefkada körül

A Lefkada környéki vizek a vitorlázásnak is kedveznek. Nem véletlen, hogy szinte minden településnek van saját kikötője, ahol elegendő helyet biztosítanak a kisebb-nagyobb csónakok és vitorlások számára. A szigetek között, Lefkada keleti részén az év nagy részében csendesebb a tenger, így sokan átvitorláznak Lefkadáról Meganisire, Ithakára, Kefalóniára, vagy a környékbeli kisebb szigetek egyikére. A sok háborítatlan öböl kiváló lehetőségeket biztosít a vitorlásoknak, hogy akár éjszakára is kikössenek a sziget körül.

Lefkada csónakbérlésre is alkalmat ad, és így Nidri, Vasiliki, Nikiana környékén jogosítvány nélkül is lehetséges néhány fős motorcsónakot bérelni. A csónakbérlési kisokost feltétlenül olvassuk el a letölthető útikalauzban: mit kell a csónakbérlésről tudni, mit lehet és mit érdemes bérelt csónakkal megnézni, hogyan működik a bérelt motorcsónak, mire kell vigyáznunk, továbbá hogy milyen fontosabb dolgokat kell tudni és betartani a lefkadai csónakbérlésnél.

Vitorlás, csónakbérlés

Siklóernyőzés, paraglide

Lefkada kiváló lehetőséget nyújt erre az ejtőernyőzésre, az ún. paraglide-ra is. A magas nyugati meredélyekről rendszeresen vágnak neki, hogy a strandok fölött lebegve ejtőernyőzzenek. A legjobb helyek erre a szigeten Mylos és a Kathisma strandok mögött húzódó magaslatok, utóbbi a Lefkada legjobb paraglide helyszíne, ahol tapasztaltalt paraglideossal mi is repülhetünk.

Lefkada paraglide, ejtőernyő

Ha részletesebben is kíváncsiak vagyunk a lefkadai szabadidős tevékenységekre, egyszerűen csak nyissuk meg a letölthető útikalauzt a további információkhoz, ahol erről szélesebb körű tájékoztatást olvashatunk.

error: