Lefkada történelme

Lefkada történelme, a sziget története

Lefkada nem csupán legszebb strandjai vagy látnivalói miatt érdemes a figyelemre, hanem a régmúlt is érdekes. A legszebb görög szigetek között számontartott szigetnek legrégebbi történelmi emlékei egészen a kőkorszakra nyúlnak vissza, az ókorban virágzó városállam élte itt mindennapjait, a középkorban pedig a velencei uralom hagyott mély nyomot Lefkada történelme során.

Lefkada történelme az ókorban

Az ókori mítoszok alapján több történész, köztük a híres Wilhelm Dörpfeld Lefkada szigetét tette meg a Homérosz Odüsszeiájában szereplő Ithakának, és több ásatást is indított nézeteinek bebizonyítására.

Lefkada első fővárosa az ókorban Nirikos lehetetett, melyet történetírók szerint vastag falak védtek a hódítóktól. A településből mára már sajnos kevés épületmaradvány maradt fenn, néhány kisebb rom Lefkadavárostól kb. 3 km-re található. Az időszámításunk előtt 7. század körül virágzott Nirikos több száz éven keresztül töltötte be vezető szerepét a környéken, majd Lefkas (Leukas) váltotta a sziget legjelentősebb településeként.

Lefkada történelme az ókorban

A város a korinthosziak uralma alatt a város Görögország híres ütközeteiben, a szalamiszi és a peloponnészoszi csatában is részt vett. A sziget és környéke az i.e. 3 század körül került a Római Birodalom uralma alá, akik helyőrségeket hoztak létre, hidakat és utakat építettek. A római uralom alatt sorsdöntő csata is zajlott a közelben, mely Lefkas, Lefkada régi fővárosának történetét is meghatározta.

Lefkada ókori történelme rengeteg titkot és érdekességet tartogat.

  • Miért gondolták, hogy Lefkada a mítoszok legendás Ithakája?
  • Milyen ásatás zajlott Nidri közelében, ami lefkadai királysírokként nevezetes, és miért fontos ez?
  • Milyen volt az élet az ősi Lefkas városában? Milyen volt régen az élet, a zene, a munka, a társadalom?
  • Hogyan építkeztek régen Lefkadán? Milyen volt egy ház az ősi Lefkasban?
  • Melyik volt az ókor egyik legnagyobb, birodalmak sorsát eldöntő tengeri csatája Lefkada mellett? Hogyan zajlott az ütközet a valóságban, és miért volt ez sorsdöntő évszázadokig?
  • Miért neveztek el sok mindent Kleopátráról Lefkada közelében?
  • Mit kell tudni a híres német régész, Wilhelm Dörpfeld lefkadai ásatásairól? Milyen volt Dörpfeld élete?

Ezeknek és Lefkada további izgalmas történelmi titkainak megismeréséhez csak lapozzunk a letölthető Lefkada útikönyv elejére, Lefkada történelmének részletekbe menő, fejezetekre bontott leírásaihoz. A képekkel is illusztrált fejezeteket megéri elolvasni, hogy jobban megismerjük ezeket a legendás, sok érdekességet rejtő időszakokat.

Történelmi látnivalók, tudnivalók Lefkadán

Lefkada a középkorban, a velencei uralom évei

A római kor elmúlta utáni időszakról Lefkada történelméből rendkívül kevés írásos emlék maradt fent, az ásatások és a fennmaradt relikviák segítségével történészek inkább csak az 1200-as évektől kezdődően tudtak pontosabb információkat közölni.

1204-ben a sziget Epirus fennhatósága alá kerüt, akiktől a franciák az évszázad végére hódították el Lefkadát. Ez idő tájt kezdték építeni Agia Mavra (Κάστρο Αγίας Μαύρας) várának elődjét is, mely évszázadokig jelentős véderőt adott a térségnek.

Lefkada történelme Agia Mavra vár

1479-ben a törökök hódító hadjárata Lefkadát is elérte, akik sziget környékét is elfoglalni igyekezve próbálták megszilárdítani hatalmukat Görögország nyugati részén. A törökök legfőbb ellenfele a Velencei Birodalom volt, akik többször is elhódították az oszmánoktól a területet, Lefkadára pedig saját gyarmatukként tekintettek. Lefkada történelme során a velencei építészet ekkor honosodott meg a környéken, és Lefkadán kívül Korfu, Kefalónia és Zakynthos szigeteken is jellemzővé vált.

Velencei jelkép Lefkadán az Agia Mavra erődben

A velenceiek alatt a Jón-szigetek nem csupán építészetükben, de kultúrájukban is érezhetően elhatárolódtak a görög szárazföldi részektől, emellett fejlettebb városokat és közigazgatást hoztak létre. A velencei uralomnak a térség 1797-es francia elfoglalása vetett véget, Napóleon hadjárata így Lefkada számára a franciák uralmát hozta el. Ezt követően a sziget rövid időn belül többször is gazdát cserélt: a franciáktól hamarosan a törökök foglalták vissza, majd néhány évvel később ismét a franciák kezébe került.

Lefkada vár, erőd, történelmi látnivaló Griva

1810-től az angolok nyomására a franciák elhagyták a szigetet, és Lefkada többi testvérszigetével együtt létrehoztak egy egyesült Jón-szigetek miniállamot, melynek az összes Jón-sziget a tagjává vált. Lefkada történelmében így a középkor éveit követően 1864-ben jött létre az unió a görög állammal, a Jón-szigetek csatlakoztak Görögországhoz, melynek azóta is tagjai.

Lefkada történelme a középkorban, velencei uralom

A középkori időszak részletezéséhez csak lapozzunk a digitális útikalauz ‘Lefkada a középkorban’ fejezetéhez, illetve Agia Mavra történelmének leírásához, melyek a sziget velencei és török uralom alatti éveit mutatják be az olvasóknak. Az érdekes leírásokból kiderül, hogy miért építették Agia Mavrát, mi volt az erőd története, illetve hogyan alakult át Agia Mavra az évszázadok alatt. Ezen felül azt is elolvashatjuk, hogy hol és miért tört ki Lefkadán a legsúlyosabb lázadás a sziget elnyomói ellen, mi volt ennek a története, és ma hol látogathatjuk meg ennek emlékművét, mely Lefkada egyik történelmi látnivalójaként is ismert.

Lefkada újkori történelme

Az első és második világháború Lefkadát is nagyon súlyosan érintette, a lakosság egy része ekkor el is hagyta a szigetet, főként az Egyesült Államokba és Kanadába vándoroltak ki az emberek. A sziget fejlődése jelentősen megtorpant ebben az időszakban, és csak a 60-as, 70-es években kezdődtek ismét átfogó felújítások és építkezések. Az elvándorolt lakosok, illetve leszármazottaik egy része is visszatért ebben az időszakban, anyagi segítséget nyújtva az újjáépítésekhez.

Lefkada történelmi látnivalóján görög zászló

Az idegenforgalom a 80-as évek végétől indult be és vált jelentősebbé Lefkadán, majd a 2000-es évektől már nem csak helyi görög nyaralók, de más országokból is egyre többen érkeztek. Napjainkra a turizmus a legjelentősebb bevételi forrássá nőtte ki magát a szigeten, évről-évre százezrek érkeznek felfedezni Lefkada legszebb strandjait, gyönyörködnek a természeti és történelmi látnivalókban.

Apartman Lefkada szállás

Lefkada történelme kapcsán az útikönyvben érdemes még elolvasni Lefkada szélmalmainak történetét, a sziget legdélebbi pontjának, Cape Doukatonak legendáit, a régi kolostorok és templomok történelmét, a velencei sólepárlókhoz kapcsolódó információkat, a török erőd leírását, régész Wilhelm Dörpfeld, a hajómágnás Arisztotelész Onasszisz, a költő Angelos Sikelianos életét, a Nidri mellett található királysírok feltárását és bemutatását, természetesen a többi érdekes vagy fontos leírás mellett.

error: