Dimosari vízesés

Dimosari vízesés (Nidri vízesés)

A nyaralók körében népszerű Nidri város közelében találhatjuk meg Lefkada legnagyobb és leglátványosabb vízesését, a Dimosari (Kataraktes, vagy másik ismert nevén még Ronies) vízesést. A Nidri látnivalói közé tartozó lefkadai vízeséshez árnyas fák alatt túraösvény vezet, melyet a természetkedvelők számára jelenthet érdekes programot.

Vízesés Lefkada Nidri (Dimosari Waterfalls)

Koordináták: 38.723155, 20.688754

Nidri vízesése merre található, elhelyezkedése: Nidritől 3 km-re keletre

Egyéb ismert nevei: Dimossari Waterfalls, Kataraktes, Ronies

A lefkadai vízesés megközelíthetősége: aszfaltozott úton, majd gyalogösvényen

Kiépítettség: parkoló (Parking Nidri Waterfall), The Plane Tree (Platanos) taverna

Belépés: díjtalan

Egyéb info: az ösvény bejárásához erősebb szandál vagy cipő ajánlott

Lefkada vízesés, Nidri vízesés, Dimosari waterfalls (Kataraktes)

Nidri vízesésének megközelítése

A Nidrit elkerülő főútról ágazik le az aszfaltcsík, mely a vízeséshez vezető ösvényt célozza, és egy tágas parkolóban ér véget. Az oda vezető utat a városban és a településen kívül egyaránt táblákkal is jelzik időnként, és bár ugyan még Nidri központjában is van útjelző tábla, néhányan el szoktak tévedni a szerteágazó utak sűrűjében.

A lefkadai Dimosari vízesés (Dimosari Waterfalls) parkolójának közelében egy kisebb étterem, a The Plane Tree (Platanos), avagy görögül az Ο Πλάτανος’ fogad, amivel szemben helyi termelők néha lefkadai mézet vagy olívaolajat is kínálnak eladásra. A tavernát elhagyva kb. négyszáz méteres gyalogösvény következik, mely hűs árnyat adó platánfák és meredek sziklafalak között kanyarog. A Nidri város vízeséséhez vezető gyalogtúra időtartama tempótól függően negyed óra – húsz perces, nem minősül túl hosszúnak, ám ettől függetlenül strandpapucsban nem érdemes nekivágni.

Nidri vízesése Lefkada szigeten Dimosari Waterfalls
-*

Mit kell tudni Lefkada híres vízeséséről, a Dimosari vízesésről?

Nidri vízesése az út végén több méter magasra emelkedik, melynek elnevezése a ‘Dimos’ szóból ered, ami ‘állam’-ot jelent, és egy környékbeli ősi városra utalnak ezzel. A régészek szerint a településen több vízimalom is őrölte a gabonát, így messzemenőkig kihasználták a környékbeli források erejét. A Lefkada legjobb látnivalóinak egyikeként számon tartott a Dimosari vízesés (Dimosari Waterfalls) a tavaszi és a kora nyári hónapokban a legszebb, amikor a csapadékos telek hatásának köszönhetően a legbőségesebb a vízellátás. Nidri vízesésének hűvös vizében a nyaralók egy része előszeretettel fel is frissíti magát, vagy ugrál az itteni kis tóba a környező sziklákról.

Dimosari Nidri vízesés Lefkada

A júliustól bekövetkező nagyobb száraz időszakok miatt néha előfordul, hogy Nidrihez közeli Dimosari vízesésnél augusztus végére már éppen csak csorgadozik a víz, sőt szélsőséges esetben még akár ki is száradhat. Bár ez a lefkadai vízesés önmagában is szép látvány, sokak véleménye, hogy akár az oda vezető ösvény miatt is megérheti elmenni Nidri egyik legszebb látnivalójához. Hogy miért? Kellemes hűvöset adó sziklák és fák alatt haladó, vadregényes környezetű túraútvonal visz el hozzá, melyen a séta egy kis élménnyel is felér a természetbarátok számára.

Olvashatunk még érdekes dolgokat Nidri vízeséséről, és természetesen magáról a túraútvonalról a letölthető Lefkada útikönyv mostani, aktuális verziójában is – ha el szeretnénk látogatni ehhez a lefkadai látnivalóhoz, érdemes megkeresni az útikalauzban a sziget látnivalóinál a Dimosari vízesést, és elolvasni a bővebb leírást és a hasznos információkat.

Dimosari vízesés (Lefkada, Nidri)
Nidri vízesés Lefkada látnivalói

Szállások Nidri vízesésének környéken

Lefkada híres vízeséséhez, a Dimosari vízeséshez (Dimosari Waterfalls, Kataraktes) a nyaralók körében igen nagy népszerűségnek örvendő Nidri város esik legközelebb, mely mindössze alig néhány kilométerre található ettől a látnivalótól. A vélemények szerint aki nagyobb nyüzsgést keres Lefkadán, az Nidrinél kevés jobb helyet találhat, hiszen hosszú főutca, tágas és látványos part menti promenád és sétálóutca fogad. A kikötőben tucatnyi hajókirándulás várja fakultatív programok lehetőségével a nyaralókat, és innen Lefkada legszebb strandjai közül többet is meglátogathatunk hajóval, például a Porto Katsiki beachet vagy az Egremni beachet. Nidri városában emellett rengeteg kiadó apartman és studió várja a nyaralókat, széles ár- és minőségtartományban.

Ha Nidri szállásaira, illetve a helyi apartmanok, studiók véleményeire vagyunk kíváncsiak, kattintsunk és nézzük meg, hol lehet itt megszállni, és természetesen nézzük meg az értékeléseket is. Klikk ide a kiadó apartmanokhoz, studiókhoz, szállodákhoz Nidriben, és az utazók tapasztalataihoz a szálláshelyekről… (új lapon nyílik)

error: