Az út részletesen
Lefkada autóval

Tudj meg többet a szigetről!

LEFKADA DIGITÁLIS ÚTIKÖNYV

Ismerd meg jobban Lefkadát: a páratlan magyar nyelvű információgazdagságot jelentő Lefkada digitális útikönyv segítségével további leírásokkal, érdekességekkel és hasznos információkkal gazdagodsz, több száz oldalon keresztül.

Lefkada digitális útikönyv

Lefkada autóval, részletes leírás 2022

Nyaralás egyéni utazással | Frissítve: 2022. 01. 21.FIGYELEM: az alábbi leírás Észak-Macedónián át készült, Evzoni határátkeléssel. Evzoni Görögország felé a 2020-as zárva tartást követően 2021 májustól ismét nyitva áll a nyaralók számára.

Az út Lefkadára 202-ben

Magyarország elhagyásánál egy görög nyaralás során Röszke a legcélszerűbb határátkelő sokak számára, mivel az E75 nemzetközi útvonal itt halad át, melyen a Lefkadára vezető út nagy része is tart.

Röszkénél azonban érdemes számba venni, hogy bizonyos időszakokban rendkívüli hosszú várakozási idő alakulhat ki mind a kilépő, mind a belépő oldalon, elsősorban a július és augusztus hónapokban, továbbá hétvégék környékén. Ebben az időszakban a nyaralókon felül a külföldi, zömmel Németországban és Ausztriában dolgozó török vendégmunkások adnak jelentős terhelést a határnak.

Alternatívaként érdemes megfontolni kisebb átkelőket, pl. Tompát (0-24), Bácsalmást (7-19), Ásotthalmot (7-19), Tiszaszigetet (7-19), ahol rendszerint kisebb a torlódás.

Autóval Szerbián keresztül Görögországba

A szerb szakasz

Szerbiában bárhol is kel át a határon az utazó, érdemes minél hamarabb célba venni az E75-ös nemzetközi útvonalat, mivel ezen a Szerbiát, Macedóniát és Görögországot is összekötő úton zajlik a Lefkadára tartó utazás legnagyobb része.

Az ország északi részén változatos minőségű autópálya vezet, helyenként pihenőhelyekkel és nemzetközi színvonalat nyújtó (pl. OMV, MOL) benzinkutakkal. A kutak többségében bankkártyás fizetésre és viszonylag kultúrált mosdók használatára is lehetőség adódik. Szerbia északi tájegységei, köztük Újvidékkel (Novi Sad) aránylag sík vidékek, amit néhol egy-egy kisebb dombság szakít meg. 

Az első nagyobb emelkedők csak Belgrádot elhagyva kezdődnek, ám néhány tucat kilométer megtétele után ismét kiegyenesedik a táj. Belgrádot, Szerbia fővárosát elkerülő út is megkerüli, illetve a városon is át lehet hajtani - érdekes módon utóbbi a gyorsabb, mivel a városközpontot szinte nyílegyenes, gördülékeny forgalmú út szeli ketté. A főváros után ismét autópályán halad az autós, ami a legújabb pályaszakaszok átadását követően már a szerb-macedón határig kitart. Hegyesebb-völgyesebb vidékek leginkább Szerbia déli részén találhatóak, ám 2019 óta már ezen a szakaszon, Predejane környékén is pálya vezet. Sokan megálltak az út ezen részén pihenni egyet a Predejane Hotel körül, ahová most táblákkal is jelölt lejárat visz a pályáról, néhány kilométeres kitérő.

Szerbiában az autópályákon végig fizetőkapuk vannak: van ahol csak bilétát kell húzni, és később a bilétát a kezelőnek odaadva fizetni az adott szakaszt.

A szerb szakasz hossza az E75-ös útvonalán, Röszke (HU-SRB) - Presevo (SRB-MK) viszonylatában: kb. 580 km

Teljes útdíj a szerb autópálya szakaszokra a fizetőkapuknál: kb. 2120 Dínár (kb. 18,5 Euro)

Autóval Szerbiában

Belgrádon áthajtani rendszerint gyors és egyszerű, mivel a várost gyorsforgalmi út szeli ketté

Az E75 autópálya egy szakasza Szerbiában 

Szerbia egy dimbes-dombos szakasza az E75 vonalán

Fizetőkapuk Szerbiában: van néhány belőlük

Az E75-ös szerb szakaszán benzinkutakat viszonylag sűrűn találni, a nagyobb kutak is max. 40-50 kilométerre vannak egymástól

2019-ben Szerbia hegyvidékes déli része is rákapcsolódott az autópályára, immár jól lehet haladni ezen a szakaszon is

Autóval, motorral Macedónián át

A macedón szakasz

Észak-Macedóniába (régi nevén: Macedónia) Presevónál átlépve folytatódik az autópálya, illetve az E75 jelzésű nemzetközi útvonal. 

Az országban a sík és dimbes-dombos részek váltakoznak, néhol egészen látványos, hegyvidékes részekkel, sőt Észak-Macedóniában egy kis érdekesség is vár a Görögországba autóval vagy motorral utazóra: néhány kilométeren keresztül teljesen eltűnik a szembejövő sáv, ugyanis egy helyen az úton kettéválik a két oldal.

Észak-Macedónia különböző pályarészein 3-4 fizetőkapu állítja meg a forgalmat, ahol egy-két Eurós tételekből álló összegeket kell leszurkolnia a sofőröknek. Az országban az elmúlt években Szerbiához hasonlóan szintén több pályafejlesztés zajlott és újabb szakaszok kerültek átadásra, így immár itt is szinte végig gyorsan haladhat a Lefkada felé közlekedő nyaraló. Az út minősége az újabb szakaszokon jó, de Észak-Macedóniában a régebben felújított részek helyenként valamivel lassabb tempóra adhatnak okot.

A benzinkutak közül a nagyobb, Magyarországon ismertebb márkák szinte teljesen hiányoznak: a Makpetrol és az Okta a két ismertebb márka, melyeknek a nagyobb méretű, igényesebb kivitelezésű kútjain érdemes tankolni. Az üzemanyag ára itt a legalacsonyabb egy Magyarország - Görögország út során: kedvezőbb mint Szerbiában, és jóval olcsóbb mint Görögországban. Közvetlenül a görög határ előtt üzemel egy Okta kút, megfontolandó legkésőbb itt teletankolni az autót.

Az Észak-Macedón szakasz hossza az E75 vonalán, Presevo (SRB-MK) - Evzoni (MK - GR) viszonylatában: kb. 180 km 

A macedón szakasz vegyesen sík és hegyvidékes

Fizetőkapu Észak-Macedóniában

Benzinkút a macedón - görög határ előtt büfével, mosdóval, parkolóval

Görögország

A görög szakasz

Görögországban a legtöbb Lefkadára tartó Evzoninál lépi át a határt az E75-ös úton maradva, de aki nem egyenesen a szigetet célozza, hanem előtte pl. Észak-Macedóniában az Ohridi tavat is meglátogatja, Bitolánál teszi ezt meg.

Görögország autópályái és főbb autóútjai, ideértve a Lefkadáig közbeeső pályaszakaszokat, fizetősek: a le- és felhajtóknál fizetőkapuk működnek, bennük kezelőszemélyzettel.

Az E75-ös Evzonitól Thesszaloniki környékéig egyenesen halad déli irányba, széles és jól járható út, néhol kisebb-nagyobb úthibákkal. Ez itt még nem autópálya, de meglehetősen jól lehet haladni rajta. Szalonikit - mely Görögország második legnagyobb városa - az utunk kikerüli, az E75 pedig itt, a határ után kb. 60 kilométerrel tér le Athén felé, táblák is jelzik. Erre kell tartani, majd a leágazást követően kb. tizenkét kilométer múlva újabb kanyar következik, mégpedig Kozani / Veroia felé, ahol már az E90-es nemzetközi jelzésű utat kell követni. Ez egyben az A2-es autópálya (Egnatia Odos), mely Görögország egyik legújabb gyorsforgalmi szakasza, többségében jó minőségű aszfalttal. Figyelem: az Egnatia Odos Thesszaloniki és Ioannia közötti kb. 200 kilométeres szakaszán mindössze egy-két benzinkút működik - és pihenőhelyekből is kevés van kiépítve.

A kezdetben sík vidéken vezető út egy idő után hegyvidéki szakaszra vált, innentől kezdődik az alagutak sora: az autópálya vonalán számos alagutat vágtak a hegyekbe, a néhány tucat méter hosszútól egészen a több mint 5 kilométeresig. Az autópálya elhalad Kozani mellett, közben dombokkal körbevett, fennsíkszerű vidékre vált az út: itt működik Görögország egyik legnagyobb ipari létesítménye, az Ag. Dimitrios erőmű is, melynek jellegzetes kéményei már messziről felismerhetőek.

A néhány tucat kilométeres laposabb útszakaszt követően ismét a hegyekben folytatódik az utazás az Egnatia Odos autópályán, Grevena és Metsovo környéke már kifejezetten hegyvidékes rész. A természetileg is látványos szakaszon ismét elkezdődik az alagutak sora, hogy Ioannina környékére érve elhagyjuk ezt a pályaszakaszt.

Ioanninánál Arta felé tartva az 5-ös számú autópályára (Ionia Odos / A5) érdemes rátérni, majd erről a dél felé vezető autópályáról még Arta előtt, Preveza / Filippiada felé lefordulni.

A Preveza előtti szakasz már nem autópálya, hanem normál autóút, közbeeső településekkel, ezen a szakaszon lelassul a tempó. Itt már néhol Lefkada táblákat is kihelyeznek, amit követni érdemes: ezek már a sziget közelségét jelzik. Preveza központját az út (E55) elkerüli, egyenesen a tenger alatti alagúthoz visz (az alagútról külön leírás a Lefkada digitális útikönyvben található), majd a tenger alatt átkelve Preveza repülőtere mellett halad el az út. Egy kis továbbá kanyargás után Agios Nikolaos falucska következik, melyen áthaladva már az utolsó kilométerek következnek. A szárazföld és a sziget közötti mocsárvidéken áthaladva egykettőre Agia Mavra erődjénél, majd a sziget bejáratát jelentő pontonhídnál találja magát a Lefkadára autóval vagy motorral érkező.

A hosszas utazást követően végre megérkeztél: légy üdvözölve Lefkada szigetén!

Ne feledd: utazás előtt mindig köss utasbiztosítást, lehetőleg autós asszisztenciával a váratlan helyzetekre. Hogy milyen utasbiztosítás ajánlott ha 2022-ben Lefkadára vagy Görögországba utazol, azt itt láthatod, ahol kalkulátort is találsz.

A több száz oldalas Lefkada digitális útikönyvet se felejtsd el elolvasni, hogy jobban megismerhesd a sziget legjobb helyeit, tippeket és tanácsokat kapj első kézből: katt a rendeléshez...


A nyaralók által ajánlott, legjobb lefkadai apartmanokért és studiókért ide kattints, a sziget ajánlott exkluzív villáit, bérelhető házait pedig itt találod...

Evzoni, a görög határ: WELCOME TO HELLAS!

Evzonit elhagyva a határ után is gyors a haladás

Az Egnatia Odos (E90 / A2 autópálya) visz át Görögország keleti feléről nyugatra - a táj a kezdeti sík vidék után hamar hegyvidékesre vált

Az egyik fizetőkapu az Egnatia Odoson

A görög szakasz hegyvidékekben, alagutakban gazdag

Az egyik méretes alagút az autópályán

Egnatia Odos (E90 / A2)

Az Ionia Odos (A5) Ioanninától egészen Arta térségéig hasznunkra válik

A legutolsó szakaszon, Lefkada előtt 25 kilométerrel halad át a forgalom a tenger alatt Prevezánál (bővebb info és leírás a tenger alatti alagútról a Lefkada digitális útikönyvben)

A szigetre belépés közúton az egyetlen szárazföldi kapcsolaton, a lefkadai pontonhídon történik
A hídról legurulva már a szigeten autózol

Az főút egyenesen a közeli fővárosba visz, ahonnan az irány Lefkada keleti és nyugati része egyaránt lehet

Autóval vagy motorral indulsz nyaralni Lefkadára 2022-ben?

Ne felejtsd el utazásod előtt / közben elolvasni a Lefkada digitális útikönyvet, ahol számos extra leírást olvashatsz a szigetről, tippeket és ötleteket kapsz további érdekes látnivalók, kiváló strandok, egyedi városkák felfedezésére is.

A legtöbb nyaraló által ajánlott lefkadai apartmanokért és studiókért ide kattints, a villákat és bérelhető házakat Lefkadán pedig itt találod.

Kellemes utat kívánunk Lefkadára!

Lefkada digitális útikönyv

Lefkada digitális útikönyv

A legkedveltebb görög turisztikai társoldalak

Kefalónia sziget információk, strandok, látnivalók, városok
Kréta sziget látnivalók, strandok, információk
Karpathos, Görögország. Információk, települések, érdekességek.
Like Lefkada!
Lefkada Facebook