Az út részletesen
Lefkada autóval

Tudj meg többet a szigetről!

LEFKADA DIGITÁLIS ÚTIKÖNYV

Ismerd meg jobban Lefkadát: a páratlan magyar nyelvű információgazdagságot jelentő Lefkada digitális útikönyv segítségével további leírásokkal, érdekességekkel és hasznos információkkal gazdagodsz, több száz oldalon keresztül.

Lefkada digitális útikönyv

Lefkada autóval, részletes leírás

Nyaralás egyéni utazással | Frissítve: 2021. 08. 15.FIGYELEM: az alábbi leírás Észak-Macedónián át készült, Evzoni határátkeléssel. Evzoni Görögország felé a 2020-as zárva tartást követően 2021 májustól ismét nyitva áll a nyaralók számára, július 1-től ismét éjjel-nappal.


Evzonin kívül Észak-Macedónia felől Bitola / Niki is járható 0-24.

A Promachonasi és az Ormeni határátkelők (mindkettő Bulgária felől) szintén 0-24 órában működnek.

Az út Lefkadára

Magyarország elhagyásánál egy görög nyaralás során Röszke a legcélszerűbb határátkelő sokak számára, mivel az E75 nemzetközi útvonal itt halad át, melyen a Lefkadára vezető út nagy része is tart.

Röszkénél azonban érdemes számba venni, hogy bizonyos időszakokban rendkívüli hosszú várakozási idő alakulhat ki mind a kilépő, mind a belépő oldalon, elsősorban a július és augusztus hónapokban, továbbá hétvégék környékén. Ebben az időszakban a nyaralókon felül a külföldi, zömmel Németországban és Ausztriában dolgozó török vendégmunkások adnak jelentős terhelést a határnak.

Alternatívaként érdemes megfontolni kisebb átkelőket, pl. Tompát (0-24), Bácsalmást (7-19), Ásotthalmot (7-19), Tiszaszigetet (7-19), ahol rendszerint kisebb a torlódás.

Autóval Szerbián keresztül Görögországba

A szerb szakasz

Szerbiában bárhol is kel át a határon az utazó, érdemes minél hamarabb célba venni az E75-ös nemzetközi útvonalat, mivel ezen a Szerbiát, Macedóniát és Görögországot is összekötő úton zajlik a Lefkadára tartó utazás legnagyobb része.

Az ország északi részén változatos minőségű autópálya vezet, helyenként pihenőhelyekkel és nemzetközi színvonalat nyújtó (pl. OMV, MOL) benzinkutakkal. A kutak többségében bankkártyás fizetésre és viszonylag kultúrált mosdók használatára is lehetőség adódik. Szerbia északi tájegységei, köztük Újvidékkel (Novi Sad) aránylag sík vidékek, amit néhol egy-egy kisebb dombság szakít meg. 

Az első nagyobb emelkedők csak Belgrádot elhagyva kezdődnek, ám néhány tucat kilométer megtétele után ismét kiegyenesedik a táj. Belgrádot, Szerbia fővárosát elkerülő út is megkerüli, illetve a városon is át lehet hajtani - érdekes módon utóbbi a gyorsabb, mivel a városközpontot szinte nyílegyenes, gördülékeny forgalmú út szeli ketté. A főváros után ismét autópályán halad az autós, ami a legújabb pályaszakaszok átadását követően már a szerb-macedón határig kitart. Hegyesebb-völgyesebb vidékek leginkább Szerbia déli részén találhatóak, ám 2019 óta már ezen a szakaszon, Predejane környékén is pálya vezet. Sokan megálltak az út ezen részén pihenni egyet a Predejane Hotel körül, ahová most táblákkal is jelölt lejárat visz a pályáról, néhány kilométeres kitérő.

Szerbiában az autópályákon végig fizetőkapuk vannak: van ahol csak bilétát kell húzni, és később a bilétát a kezelőnek odaadva fizetni az adott szakaszt.

A szerb szakasz hossza az E75-ös útvonalán, Röszke (HU-SRB) - Presevo (SRB-MK) viszonylatában: kb. 580 km

Teljes útdíj a szerb autópálya szakaszokra a fizetőkapuknál: kb. 2120 Dínár (kb. 18,5 Euro)

Autóval Szerbiában

Belgrádon áthajtani rendszerint gyors és egyszerű, mivel a várost gyorsforgalmi út szeli ketté

Az E75 autópálya egy szakasza Szerbiában 

Szerbia egy dimbes-dombos szakasza az E75 vonalán

Fizetőkapuk Szerbiában: van néhány belőlük

Az E75-ös szerb szakaszán benzinkutakat viszonylag sűrűn találni, a nagyobb kutak is max. 40-50 kilométerre vannak egymástól

2019-ben Szerbia hegyvidékes déli része is rákapcsolódott az autópályára, immár jól lehet haladni ezen a szakaszon is

Autóval, motorral Macedónián át

A macedón szakasz

Észak-Macedóniába (régi nevén: Macedónia) Presevónál átlépve folytatódik az autópálya, illetve az E75 jelzésű nemzetközi útvonal. 

Az országban a sík és dimbes-dombos részek váltakoznak, néhol egészen látványos, hegyvidékes részekkel, sőt Észak-Macedóniában egy kis érdekesség is vár a Görögországba autóval vagy motorral utazóra: néhány kilométeren keresztül teljesen eltűnik a szembejövő sáv, ugyanis egy helyen az úton kettéválik a két oldal.

Észak-Macedónia különböző pályarészein 3-4 fizetőkapu állítja meg a forgalmat, ahol egy-két Eurós tételekből álló összegeket kell leszurkolnia a sofőröknek. Az országban az elmúlt években Szerbiához hasonlóan szintén több pályafejlesztés zajlott és újabb szakaszok kerültek átadásra, így immár itt is szinte végig gyorsan haladhat a Lefkada felé közlekedő nyaraló. Az út minősége az újabb szakaszokon jó, de Észak-Macedóniában a régebben felújított részek helyenként valamivel lassabb tempóra adhatnak okot.

A benzinkutak közül a nagyobb, Magyarországon ismertebb márkák szinte teljesen hiányoznak: a Makpetrol és az Okta a két ismertebb márka, melyeknek a nagyobb méretű, igényesebb kivitelezésű kútjain érdemes tankolni. Az üzemanyag ára itt a legalacsonyabb egy Magyarország - Görögország út során: kedvezőbb mint Szerbiában, és jóval olcsóbb mint Görögországban. Közvetlenül a görög határ előtt üzemel egy Okta kút, megfontolandó legkésőbb itt teletankolni az autót.

Az Észak-Macedón szakasz hossza az E75 vonalán, Presevo (SRB-MK) - Evzoni (MK - GR) viszonylatában: kb. 180 km 

A macedón szakasz vegyesen sík és hegyvidékes

Fizetőkapu Észak-Macedóniában

Benzinkút a macedón - görög határ előtt büfével, mosdóval, parkolóval

Görögország

A görög szakasz

Görögországban a legtöbb Lefkadára tartó Evzoninál lépi át a határt az E75-ös úton maradva, de aki nem egyenesen a szigetet célozza, hanem előtte pl. Észak-Macedóniában az Ohridi tavat is meglátogatja, Bitolánál teszi ezt meg.

Görögország autópályái és főbb autóútjai, ideértve a Lefkadáig közbeeső pályaszakaszokat, fizetősek: a le- és felhajtóknál fizetőkapuk működnek, bennük kezelőszemélyzettel.

Az E75-ös Evzonitól Thesszaloniki környékéig egyenesen halad déli irányba, széles és jól járható út, néhol kisebb-nagyobb úthibákkal. Ez itt még nem autópálya, de meglehetősen jól lehet haladni rajta. Szalonikit - mely Görögország második legnagyobb városa - az utunk kikerüli, az E75 pedig itt, a határ után kb. 60 kilométerrel tér le Athén felé, táblák is jelzik. Erre kell tartani, majd a leágazást követően kb. tizenkét kilométer múlva újabb kanyar következik, mégpedig Kozani / Veroia felé, ahol már az E90-es nemzetközi jelzésű utat kell követni. Ez egyben az A2-es autópálya (Egnatia Odos), mely Görögország egyik legújabb gyorsforgalmi szakasza, többségében jó minőségű aszfalttal. Figyelem: az Egnatia Odos Thesszaloniki és Ioannia közötti kb. 200 kilométeres szakaszán mindössze egy-két benzinkút működik - és pihenőhelyekből is kevés van kiépítve.

A kezdetben sík vidéken vezető út egy idő után hegyvidéki szakaszra vált, innentől kezdődik az alagutak sora: az autópálya vonalán számos alagutat vágtak a hegyekbe, a néhány tucat méter hosszútól egészen a több mint 5 kilométeresig. Az autópálya elhalad Kozani mellett, közben dombokkal körbevett, fennsíkszerű vidékre vált az út: itt működik Görögország egyik legnagyobb ipari létesítménye, az Ag. Dimitrios erőmű is, melynek jellegzetes kéményei már messziről felismerhetőek.

A néhány tucat kilométeres laposabb útszakaszt követően ismét a hegyekben folytatódik az utazás az Egnatia Odos autópályán, Grevena és Metsovo környéke már kifejezetten hegyvidékes rész. A természetileg is látványos szakaszon ismét elkezdődik az alagutak sora, hogy Ioannina környékére érve elhagyjuk ezt a pályaszakaszt.

Ioanninánál Arta felé tartva az 5-ös számú autópályára (Ionia Odos / A5) érdemes rátérni, majd erről a dél felé vezető autópályáról még Arta előtt, Preveza / Filippiada felé lefordulni.

A Preveza előtti szakasz már nem autópálya, hanem normál autóút, közbeeső településekkel, ezen a szakaszon lelassul a tempó. Itt már néhol Lefkada táblákat is kihelyeznek, amit követni érdemes: ezek már a sziget közelségét jelzik. Preveza központját az út (E55) elkerüli, egyenesen a tenger alatti alagúthoz visz (az alagútról külön leírás a Lefkada digitális útikönyvben található), majd a tenger alatt átkelve Preveza repülőtere mellett halad el az út. Egy kis továbbá kanyargás után Agios Nikolaos falucska következik, melyen áthaladva már az utolsó kilométerek következnek. A szárazföld és a sziget közötti mocsárvidéken áthaladva egykettőre Agia Mavra erődjénél, majd a sziget bejáratát jelentő pontonhídnál találja magát a Lefkadára autóval vagy motorral érkező.

A hosszas utazást követően végre megérkeztél: légy üdvözölve Lefkada szigetén!

A több száz oldalas Lefkada digitális útikönyvet ne felejtsd el elolvasni, hogy jobban megismerhesd a sziget legjobb helyeit, tippeket és tanácsokat kapj első kézből: katt a rendeléshez...

Nyaralás előtt hasonlítsd össze az utasbiztosítások tartalmát, és kösd meg a legjobbat percek alatt online: tovább az utasbiztosítás kalkulátorhoz...

A nyaralók által ajánlott, legjobb lefkadai apartmanokért és studiókért ide kattints, a sziget ajánlott exkluzív villáit, bérelhető házait pedig itt találod...

Evzoni, a görög határ: WELCOME TO HELLAS!

Evzonit elhagyva a határ után is gyors a haladás

Az Egnatia Odos (E90 / A2 autópálya) visz át Görögország keleti feléről nyugatra - a táj a kezdeti sík vidék után hamar hegyvidékesre vált

Az egyik fizetőkapu az Egnatia Odoson

A görög szakasz hegyvidékekben, alagutakban gazdag

Az egyik méretes alagút az autópályán

Egnatia Odos (E90 / A2)

Az Ionia Odos (A5) Ioanninától egészen Arta térségéig hasznunkra válik

A legutolsó szakaszon, Lefkada előtt 25 kilométerrel halad át a forgalom a tenger alatt Prevezánál (bővebb info és leírás a tenger alatti alagútról a Lefkada digitális útikönyvben)

A szigetre belépés közúton az egyetlen szárazföldi kapcsolaton, a lefkadai pontonhídon történik
A hídról legurulva már a szigeten autózol

Az főút egyenesen a közeli fővárosba visz, ahonnan az irány Lefkada keleti és nyugati része egyaránt lehet

Autóval vagy motorral indulsz nyaralni Lefkadára?

Ne felejtsd el utazásod előtt / közben elolvasni a Lefkada digitális útikönyvet, ahol számos extra leírást olvashatsz a szigetről, tippeket és ötleteket kapsz további érdekes látnivalók, kiváló strandok, egyedi városkák felfedezésére is.

A legtöbb nyaraló által ajánlott lefkadai apartmanokért és studiókért ide kattints, a villákat és bérelhető házakat Lefkadán pedig itt találod.

A legismertebb magyar és nemzetközi biztosítók utasbiztosítási ajánlatait hasonlíthatod össze, és a számodra leginkább megfelelőt kötheted meg a kalkulátorban.

Kellemes utat kívánunk Lefkadára!

Lefkada digitális útikönyv

Lefkada digitális útikönyv

A legkedveltebb görög turisztikai társoldalak

Kefalónia sziget információk, strandok, látnivalók, városok
Kréta sziget látnivalók, strandok, információk
Karpathos, Görögország. Információk, települések, érdekességek.
Like Lefkada!
Lefkada Facebook