Az elmúlt évezredek
Lefkada történelme

Tudj meg többet a szigetről!

LEFKADA DIGITÁLIS ÚTIKÖNYV

Ismerd meg jobban Lefkadát: a páratlan magyar nyelvű információgazdagságot jelentő Lefkada digitális útikönyv segítségével további leírásokkal, érdekességekkel és hasznos információkkal gazdagodsz, több száz oldalon keresztül.

Lefkada digitális útikönyv

Lefkada történelme

Lefkada nem csak a strandjai miatt érdekes: a legszebbek között számon tartott görög sziget legrégebbi történelmi emlékei a bronzkorból származnak, amik a Nidri környékén végzett feltárások során kerültek elő.
Az ókori mítoszok alapján több történész is Lefkada szigetét tette meg a Homérosz Odüsszeiájában szereplő Ithakának, ugyanis a mondákban szereplő Ithaka leírása feltűnően egyezik Lefkada valós földrajzával.

Lefkada első fővárosa Nirikos lehetetett, melyet vastag falak védtek a hódítóktól. A településből mára már sajnos kevés épületmaradvány maradt fenn, romjai Lefkadavárostól kb. 3 km-re találhatóak. Az időszámításunk előtt 7. század körül virágzott város több száz éven keresztül töltötte be vezető szerepét a környéken. A várost időszámításunk előtt még a korinthusziak is meghódították, uralmuk alatt Nirikos a szalamiszi és a peloponésszoszi csatában is részt vett. A sziget i.e. 3 század körül került a Római Birodalom uralma alá, akik helyőrségeket hoztak létre, hidakat és utakat építettek.

A római kor elmúlta utáni időszakról Lefkadán rendkívül kevés írásos emlék maradt fent, az ásatások és a fennmaradt relikviák segítségével történészek csak az 1200-as évektől kezdődően tudtak pontosabb információkat közölni.
1204-ben a sziget Epirus fennhatósága alá kerüt, akiktől a franciák az évszázad végére hódították el Lefkadát. Ez idő tájt kezdték építeni Agia Mavra várának elődjét is.

1479-ben a törökök hódító hadjárata Lefkadát is elérte, a szigetet elfoglalva igyekeztek megszilárdítani a térségbeli hatalmukat. A törökök legfőbb ellenfele a Velencei Birodalom volt, akik többször is elhódították az oszmánoktól a területet. A velencei építészet ekkor honosodott meg a környéken, Lefkadán kívül Korfu, Kefalónia és Zakynthos szigetein is.

A velenceiek alatt a Jón-szigetek nem csupán építészetükben, de kultúrájukban is elhatárolódtak a görög szárazföldi részektől, emellett fejlettebb városokat és közigazgatást hoztak létre. A velencei uralomnak a városállam 1797-es francia elfoglalása vetett véget, Napóleon hadjárata így Lefkada számára a franciák uralmát hozta el. Ezt követően a sziget többször is gazdát cserélt: a franciáktól hamarosan a törökök foglalták vissza, majd néhány évvel később ismét a franciák kezébe került.

1810-től az angolok nyomására a franciák elhagyták a szigetet, és Lefkada többi testvérszigetével együtt létrehoztak egy egyesült Jón-szigetek miniállamot, melynek az összes Jón-sziget a tagjává vált. 1864-ben jött létre az unió a görög állammal, a Jón-szigetek ekkor csatlakoztak Görögországhoz, melynek azóta is tagjai.

Az első és második világháború Lefkadát is súlyosan érintette, a lakosság egy része el is hagyta a szigetet: főként az Egyesült Államokba és Kanadába vándoroltak ki az emberek. A sziget fejlődése is megtorpant ebben az időszakban, és csak a 60-as, 70-es években kezdődtek átfogó felújítások és építkezések. Az elvándorolt lakosok egy része is visszatért ebben az időszakban, és segítséget nyújtva az újjáépítéshez. Az idegenforgalom a 80-as évek végétől indult be igazán Lefkadán, és napjainkra a legjelentősebb bevételi forrássá nőtte ki magát.
Velencei jelkép
Lefkada digitális útikönyv

Lefkada történelméről, régészetéről, legendáiról, híres felfedezőiről további információk és érdekességek a Lefkada digitális útikönyvben olvashatóak.

Tudj meg többet Lefkadáról!

Rendeld meg még ma a több száz oldalas, magyar nyelvű lefkadai tudásbázist, melyek Neked készítettünk!
Bővebben...
Lefkada digitális útikönyv

Lefkada digitális útikönyv

Biztositas.hu utasbiztosítási kuponkedvezmény

Spórolj! LEFKADA.HU UTASBIZTOSÍTÁSI KUPONKEDVEZMÉNY

Hasonlítsd össze a legnagyobb biztosítók utasbiztosítási ajánlatait, válaszd ki a számodra legjobbat, és kösd meg biztosításod olcsóbban a LEFKADA.HU kedvezménykuponjával!
Tovább a kedvezményhez...
Lefkada fényképezés, kék színek


Fotózásban Partnerünk az Olympus

Az Olympus cserélhető objektíves PEN és OM-D fényképezőgépeivel a nyaralási fotók bámulatos minőségben örökíthetőek meg. Szeretettel ajánljuk őket minden nyaralónak hogy élményeiből a legjobbat hozhassa ki.
Bővebben az Olympus fényképezőgépeiről...

Like LEFKADA!

Keresd Lefkadát és a lefkada.hu-t Facebookon is! Kedveld oldalunkat a rendszeres frissítésű képekért és videókért az egyik legszebb strandokkal rendelkező görög szigetről:

facebook.com/lefkadahu

Lefkada FORUM

Csatlakozz a sziget első számú magyar fórumához! A Lefkada FORUM a Lefkada.hu és egyben a sziget több ezer fős létszámmal rendelkező Facebook csoportja.

További információ...

A legkedveltebb görög turisztikai társoldalak

Kefalónia sziget információk, strandok, látnivalók, városok
Kréta sziget látnivalók, strandok, információk
Karpathos, Görögország. Információk, települések, érdekességek.