Az elmúlt évezredek
Lefkada történelme

Tudj meg többet a szigetről!

LEFKADA DIGITÁLIS ÚTIKÖNYV

Ismerd meg jobban Lefkadát: a páratlan magyar nyelvű információgazdagságot jelentő Lefkada digitális útikönyv segítségével további leírásokkal, érdekességekkel és hasznos információkkal gazdagodsz, több száz oldalon keresztül.

Lefkada digitális útikönyv

Lefkada történelme

Lefkada nem csak a strandjai miatt érdekes: a legszebbek között számon tartott görög sziget legrégebbi történelmi emlékei a bronzkorból származnak, amik a Nidri környékén végzett feltárások során kerültek elő.
Az ókori mítoszok alapján több történész is Lefkada szigetét tette meg a Homérosz Odüsszeiájában szereplő Ithakának, ugyanis a mondákban szereplő Ithaka leírása feltűnően egyezik Lefkada valós földrajzával.

Lefkada első fővárosa Nirikos lehetetett, melyet vastag falak védtek a hódítóktól. A településből mára már sajnos kevés épületmaradvány maradt fenn, romjai Lefkadavárostól kb. 3 km-re találhatóak. Az időszámításunk előtt 7. század körül virágzott város több száz éven keresztül töltötte be vezető szerepét a környéken. A várost időszámításunk előtt még a korinthusziak is meghódították, uralmuk alatt Nirikos a szalamiszi és a peloponésszoszi csatában is részt vett. A sziget i.e. 3 század körül került a Római Birodalom uralma alá, akik helyőrségeket hoztak létre, hidakat és utakat építettek.

A római kor elmúlta utáni időszakról Lefkadán rendkívül kevés írásos emlék maradt fent, az ásatások és a fennmaradt relikviák segítségével történészek csak az 1200-as évektől kezdődően tudtak pontosabb információkat közölni.
1204-ben a sziget Epirus fennhatósága alá kerüt, akiktől a franciák az évszázad végére hódították el Lefkadát. Ez idő tájt kezdték építeni Agia Mavra várának elődjét is.

1479-ben a törökök hódító hadjárata Lefkadát is elérte, a szigetet elfoglalva igyekeztek megszilárdítani a térségbeli hatalmukat. A törökök legfőbb ellenfele a Velencei Birodalom volt, akik többször is elhódították az oszmánoktól a területet. A velencei építészet ekkor honosodott meg a környéken, Lefkadán kívül Korfu, Kefalónia és Zakynthos szigetein is.

A velenceiek alatt a Jón-szigetek nem csupán építészetükben, de kultúrájukban is elhatárolódtak a görög szárazföldi részektől, emellett fejlettebb városokat és közigazgatást hoztak létre. A velencei uralomnak a városállam 1797-es francia elfoglalása vetett véget, Napóleon hadjárata így Lefkada számára a franciák uralmát hozta el. Ezt követően a sziget többször is gazdát cserélt: a franciáktól hamarosan a törökök foglalták vissza, majd néhány évvel később ismét a franciák kezébe került.

1810-től az angolok nyomására a franciák elhagyták a szigetet, és Lefkada többi testvérszigetével együtt létrehoztak egy egyesült Jón-szigetek miniállamot, melynek az összes Jón-sziget a tagjává vált. 1864-ben jött létre az unió a görög állammal, a Jón-szigetek ekkor csatlakoztak Görögországhoz, melynek azóta is tagjai.

Az első és második világháború Lefkadát is súlyosan érintette, a lakosság egy része el is hagyta a szigetet: főként az Egyesült Államokba és Kanadába vándoroltak ki az emberek. A sziget fejlődése is megtorpant ebben az időszakban, és csak a 60-as, 70-es években kezdődtek átfogó felújítások és építkezések. Az elvándorolt lakosok egy része is visszatért ebben az időszakban, és segítséget nyújtva az újjáépítéshez. Az idegenforgalom a 80-as évek végétől indult be igazán Lefkadán, és napjainkra a legjelentősebb bevételi forrássá nőtte ki magát.
Velencei jelkép

Lefkada érdekes történelméről, különleges régészetéről, legendáiról, híres embereiről további információk és érdekességek a Lefkada digitális útikönyvben olvashatóak.

Lefkada digitális útikönyv
Tudj meg többet Lefkadáról!

Rendeld meg még ma a több száz oldalas, magyar nyelvű lefkadai tudásbázist, melyek Neked készítettünk!
Bővebben...
Lefkada digitális útikönyv

Lefkada digitális útikönyv

A legkedveltebb görög turisztikai társoldalak

Kefalónia sziget információk, strandok, látnivalók, városok
Kréta sziget látnivalók, strandok, információk
Karpathos, Görögország. Információk, települések, érdekességek.
Rodosz legszebb strandjai és legjobb látnivalói. Nyaralási információk Rodoszról, Rodosz GUIDE
Like Lefkada!
Lefkada Facebook