Nyaralás négy keréken
Lefkada autóval

Tudj meg többet a szigetről!

LEFKADA DIGITÁLIS ÚTIKÖNYV

Ismerd meg jobban Lefkadát: a páratlan magyar nyelvű információgazdagságot jelentő Lefkada digitális útikönyv segítségével további leírásokkal, érdekességekkel és hasznos információkkal gazdagodsz, több száz oldalon keresztül.

Lefkada digitális útikönyv

Lefkada autóval 2022

Nyaralás egyéni utazással | Frissítve: 2022. 01. 21.FIGYELEM: az alábbi leírás Észak-Macedónián át készült, Evzoni határátkeléssel. Evzoni Görögország felé a 2020-as zárva tartást követően 2021 májustól ismét nyitva áll a nyaralók számára, július 1-től ismét éjjel-nappal. Az aktuális COVID-19 szabályzást Görögországra a konzuli oldalon találod.

Lefkadai nyaraláshoz sokan előszeretettel választják saját autójukat közlekedési eszközként, hiszen Lefkada azon ritka szigetek egyike, ahová még kompozni sem kell: egy tenger alatti alagút, és egy fémhíd köti össze a szárazfölddel.

Hogyan jutsz el saját autóval vagy motorral Lefkadára?

A magyar határoktól Lefkadáig tartó kb. 1200 kilométer hosszú szakasz szinte mindvégig főút vagy autópálya, így a szigetre vezető útvonal kifejezetten egyszerű, jól kitáblázott, a navigációs programok is jól ismerik. Az elmúlt években került átadásra a görög szárazföldet keleti-nyugati irányban átszelő autópálya, az A2 (E90 / Egnatia Odos), a délre vezető A5 (Ionia Odos) továbbá több új szerb és macedón szakasz is átadásra került. Az érintett útvonalak folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően órákkal rövidült le a néhány éve jóval hosszabb utazási idő.

Mennyi időbe telik leérni a szigetre?

A Lefkadára tartó útnak rengeteg összetevője van, ami befolyásolhatja a menetidőt.

A különféle térképek és navigációs programok átlagosan 13 és 14 óra közé teszik az utazás idejét a magyar határoktól számítva, azonban ezt érdemes mindig helyén kezelni: ennél általában tovább szokott tartani leérni a szigetre. Az utazás idejét ugyanis nagyban befolyásolják a határátkelések, a fizetőkapuk, a forgalom, az utazás közben tartott pihenők, az esetleges kitérők, amik órákkal is hosszabbíthatják meg az utat - akár 18-20 órásra nyújtva azt.

Mennyire egyszerű az útvonal Lefkadára?

Az út nagy része megegyezik a Görögországba autóval vagy motorral érkezők útvonalával.

Az út leghosszabb szakasza, mely Szerbián és Észak-Macedónián ível át, rendkívül egyszerű: a nemzetközi E75-ös úton történik, mely immár szinte végig egybefüggő autópálya vagy gyorsforgalmi autóút. A Lefkadára utazás közben egy csipettel nagyobb figyelmet igénylő szakaszok Görögországban vannak, ám többségében ott is megfelelően kiválaszható az irány. Olvasd el ehhez részletes autós leírásunkat, melyben alaposabban is kifejtjük, hogyan juthatsz el Lefkadára.
Lefkada autós útvonal

Mennyibe kerül autóval Lefkadára utazni?

Az utazási költségeket több tényező is befolyásolja, vegyük őket sorra!

A két legfontosabb ártényező a Lefkadára, illetve a Görögországba autóval történő utazás során az üzemanyag és az autópályák díja. Ezen felül érdemes kalkulálni az utazás közben megállás során vásárolt ételekkel és italokkal (kávéval, frissítőkkel), valamint a mosdóhasználatok díjával. Utóbbi van ahol díjmentes, egyes kutakon és pihenőhelyeken pedig 0,5 - 1 Euro / alkalom között mozog. A nagyobb kutakon vásárláskor / tankoláskor elfogadják a nemzetközileg ismert bankkártyákat is.

Pihenőhely Görögországban az Egnatia Odoson

Mennyi az üzemanyag költség Lefkadáig és vissza?

A várható üzemanyag költséget nagyban befolyásolja a jármű fogyasztása, a motor fajtája (benzin / dízel / gáz), a választott sebesség, illetve a leterheltség.

A tapasztalatok szerint egy átlagos járműnél átlagos útviszonyoknál annak megszokott autópályás fogyasztását plusz húsz-harminc százalékot érdemes előzetesen kalkulálni. Jobban megpakolt, utasokkal teli járműveknél bekapcsolt klímával ez másfélszeres szorzó is lehet.

A költséget befolyásolja a tankolások ideje és helye is: Magyarországon a határ közelében érdemes teletankolni az autót, mivel általában Szerbiában magasabbak az üzemanyagok árai. Macedóniában szintén megfontolandó a görög határ előtt teletölteni a tankot, mivel Görögországban a legmagasabbak az üzemanyagok árai az út során.

Szerbiában és Görögországban több nemzetközileg is ismert benzinkúthálózat is működik, Észak-Macedóniában a helyi vállalkozások jellemzőek (pl. Makpetrol)

Lefkadán - mint a görög szigetek többségén - akár 10-30 Eurocenttel is magasabb lehet az üzemanyag ára, mint a szárazföldi részen: még Preveza környékén is érdemes lehet teletankolni a járművet a szigetre lépés előtt.

A görög határ

Mennyi az autópályák díja Lefkadáig?

Lefkadára, illetve Görögországba tartva fizetős útszakaszokon halad át az autós.

A legtöbb fizetőkapuval az út során Szerbiában találkozhatunk. Van ahol csak egy bilétát kell húzni és azt megőrizni a következő kapuig, ahol már a tényleges a fizetés történik a kezelőnek. A szerb szakasz díja az E75-ön Magyarországtól Észak-Macedóniáig (személyautó): összesen kb. 15 Euro

Észak-Macedóniában az E75 vonalán szintén fizetőkapuk üzemelnek, de összegben minimális amit fizetni kell: összesen kb. 5 Euro

Görögország autópályáin és gyorsforgalmi útjain végig fizetőkapuk üzemelnek, az országba lépést követően egészen az Ionia Odosról lehajtásig, mely összesen kb. 10 Eurós tétel. Ezen felül a prevezai tenger alatti hídnak van díja, mely kb. 3 Euro / áthajtás - ezt a híd Lefkada felé eső oldalán kell fizetni.

Fizetőkapu Szerbiában - a legtöbb helyen kiírják, mennyi a fizetnivaló

Hol szállj meg Lefkadán 2022-ben? - az egyik fő buktató

Gyakori tapasztalat, hogy a különféle fórumokban és közösségi terekben anyagi érdekek vagy egyéb mentén ajánlgatnak egy-egy szállást. Sajnos meglepően sokan írnak nekünk, hogy az ilyen ajánlgatások mentén lefoglalt, idegenektől kapott 'szuper tipp, csak neked' mentén lefoglalt vagy lelevelezett szállásokban a helyszínen csalódniuk kellett egy jó nagyot.

Azt ecsetelni sem szükséges, hogy ha több ok miatt mégsem lesz jó valamelyik csoporttárs által tutinak beharangozott szálláshely, azt sajnos a sziget szépsége sem mindig képes elkendőzni. 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben több mint negyven e-mailt és facebook üzenetet kaptunk olyanoktól, akik ilyen közösségi csoportban, másoktól kapott 'tuti szállástipp' ajánlásra foglalták le a szállást, és csalódás lett a vége.

Mi ezt szeretnénk elkerülni, így annak érdekében, hogy a szálláshely ne melléfogást, hanem valóban kellemes élményt nyújtson, összegyűjtöttük a legjobb, valós utazók által, anyagi érdek mentesen ajánlott szálláshelyeket Lefkadán.


A települések szerint gyűjtött, magas elégedettségű apartmanok, studiók és hotelek listájához ide kattints:

Lefkada ajánlott apartmanjai, studiói, szállodái

A szigeten a fenti szálláshelyek mellett pazar helyen lévő, igazán színvonalas villákban is lehet szállást foglalni, melyek akár két főt, akár egyszerre 6-8-10 fő elhelyezését is biztosíthatják. Katt a települések szerinti listához:
 
Lefkada legjobb villái

Mire figyelj, ha autóval indulsz Lefkadára?

Az alábbiakat érdemes szemmel tartani, mielőtt Lefkadára, illetve Görögországba indulsz autóval.

  • Mindig legyen nálad fényvisszaverő mellény (ahányan utaztok), poroltó készülék (megléte Görögországban kötelező), vonószem, vontatókötél, elsősegély láda, elakadásjelző háromszög.

  • Észak-Macedóniában kötelező jelleggel kérhetik a nemzetközi zöldkártyát, melyet a biztosítók díjmentesen kiállítanak - ha nincs az autósnál, megtagadhatják a belépést az országba!

  • A kártya formájú személyi igazolványt elfogadják útlevél helyett Szerbiában, Észak-Macedóniában és Görögországban is.

  • Mindig köss utasbiztosítást, és váltsd ki az ingyenes kék EU plasztikkártyát is. Figyelem: a kék EU kártya NEM helyettesíti az utasbiztosítást, mivel azt csak állami kórházakban fogadják el Görögországban, melyekből nincs sok. Utasbiztosítás nélkül minden egészen aprócska vizsgálat, illetve beavatkozás rendkívül drága lehet mind Szerbiában, mind Macedóniában vagy Görögországban! Az idei évben ajánlott utasbiztosításokat ezen az oldalon láthatod, ahol a kalkulátorban autós asszisztenciát is tudsz kötni az autó 15 éves koráig!

  • Mindig tartsd be a sebességhatárokat: traffipax-szal bárhol találkozhatsz, a nemzetközi útvonalat a helyi rendőrségek kiemeltként kezelik. Szerbiában az egyedi méréseken felül kaputól kapuig tartó átlagsebességet is mérnek.

  • Soha ne parkolj megállni tilos jelzésnél, még akkor sem, ha néhány helyi ezt teszi. Görögországban, így Lefkadán is leveszik emiatt a rendszámot a rendőrök akár bérautóról, akár külföldi rendszámról van szó.

Lefkadára indulsz nyaralni?

Ha érdekel a sziget, ne felejtsd el nyaralásod előtt / közben elolvasni a Lefkada digitális útikönyvet, ahol számos extra leírást olvashatsz a szigetről, tippeket és ötleteket kapsz további érdekes látnivalók, még több kiváló strand, és egyedi városkák felfedezésére is.

Kellemes utat kívánunk Lefkadára!

Lefkada digitális útikönyv

Lefkada digitális útikönyv

Sebességhatárok Szerbiában

Lakott területen belül: 50 km/h
Lakott terülen kívül: 80 km/h
Autóúton: 100 km/h
Autópályán: 130 km/h

Sebességhatárok Észak-Macedóniában

Lakott területen belül: 50 km/h
Lakott terülen kívül: 80 km/h
Autóúton: 100 km/h
Autópályán: 130 km/h

Sebességhatárok Görögországban

Lakott területen belül: 50 km/h
Lakott terülen kívül: 90 km/h
Autóúton: 110 km/h
Autópályán: 120 km/h

A legkedveltebb görög turisztikai társoldalak

Kefalónia sziget információk, strandok, látnivalók, városok
Kréta sziget látnivalók, strandok, információk
Karpathos, Görögország. Információk, települések, érdekességek.
Rodosz legjobb látnivalói
Like Lefkada!
Lefkada Facebook