Pihenő út közben
Tranzitszállások 2022

Tudj meg többet a szigetről!

LEFKADA DIGITÁLIS ÚTIKÖNYV

Ismerd meg jobban Lefkadát: a páratlan magyar nyelvű információgazdagságot jelentő Lefkada digitális útikönyv segítségével további leírásokkal, érdekességekkel és hasznos információkkal gazdagodsz, több száz oldalon keresztül.

Lefkada digitális útikönyv

Tranzitszállások 2022

Hol érdemes aludni megállni útban Görögország felé? Tranzit szálláshelyek út közben 2022-ben.

A Lefkadára vezető út hossza miatt sokan nem szeretnék az egész napot autóban tölteni, és számukra is van megoldás: több tranzitszállás is útba esik.

Sokan családdal, gyerekekkel vágnak neki a kiindulási helytől függően ezerháromszáz - ezerhatszáz kilométeres útnak, így számos nyaralónak fontos, hogy megálljanak út közben pihenni, illetve megszálljanak valahol Görögországba menet. Az út mentén több, tranzitszállásként ideális ponton is lehetséges szállásokat foglalni, melyhez hasznos segítség lehet az alábbi összefoglaló.

Tranzitszállások tervezése Lefkada / Görögország felé

A tranzitszállás foglalásakor érdemes előzetesen a térképre pillantva nagyjából megtervezni, hogy hány órás utazást követően, hány kilométer levezetése után legyen esedékes a pihenő. A legtöbbek számára ez a pont általában a féltáv és háromnegyed táv között változik.

Érdemes tekintettel lenni rá, hogy nagy különbségek lehetnek a Magyarország különböző pontjairől útra kelők között, hiszen órákban mérhető a különbség attól függően, hogy valaki a szerb határ környékéről, vagy az ország valamely távolabbi pontjáról indul!

A legjobb tranzitszállások Görögország felé 2022-ben

Sokak számára az odafelé vezető út legjobb tranzitszálláshelyei rendszerint a szerbia déli részén található Leskovac és Vranje vonalától Thesszaloniki környékéig terjedő 200-300 kilométeres szakaszon találhatóak. Ezek közül a várható, nagyjából kalkulált érkezési időtől függően érdemes válogatni.

Szerbiában és Macedóniában legegyszerűbben a booking-on lehet szállást foglalni, melyhez közvetlen linkek a szállásokhoz régiók és városok szerint lentebb találhatóak.

Érdemes előzetesen megnézni a szállások képeit, az értékeléseket, illetve a földrajzi helyzetet, hogy mennyire kell elhagyni a szállás miatt az autópályát. A közvetlenül autópálya mellé épült szállások zömét nyári időszakban török vendégmunkások foglalják el, de tapasztalatunk szerint a pályáról 5-10 kilométert letérve akár egészen normális és tiszta szállásokat is ki lehet fogni.

Tranzitszállások Szerbiában

Újvidék szállásai

Tranzitszállások Újvidéken

(Röszke - Újvidék: kb. 115 km)
Javasolt: visszaútra

A magyar határhoz közeli részek már az otthont sejtetik.

Belgrád szállásai

Tranzitszállások Belgrádban

(Röszke - Belgrád: kb. 200 km)
Javasolt: visszaútra

Belgrád, a szerb főváros hamisítatlanul nagyvárosi forgatagot idéz a város minden szegletében: a balkán szívében érdekes épületek, nyüzsgő élet, és sok meglepő kettősség fogad.

Nis, Szerbia

Tranzitszállások Nisben

(Röszke - Nis: kb. 440 km)
Javasolt: oda- vagy visszaútra

Nist főként a macedón határ viszonylagos közelsége miatt választják tranzitszállásként.

Leskovac, Szerbia

Tranzitszállások Leskovacban

(Röszke - Leskovac: kb. 490 km)
Javasolt: oda- vagy visszaútra

Leskovac Szerbia déli részén fekvő városainak egyike.


Vranje

Tranzitszállások Vranjéban

(Röszke - Vranje: kb. 540 km, a szerb-macedón határ közelében)
Javasolt: oda- vagy visszaútra

A szerb - macedón határhoz viszonylag közel eső kisváros.

Tranzitszállások Macedóniában

Szkopje szállásai

Tranzitszállások Szkopjéban

(Röszke - Szkopje: kb. 670 km)
Javasolt: oda- vagy visszaútra

A macedón főváros egyedi hangulata miatt sokak számára nem csak tranzitszállásnak, de akár néhány órás városnézésre is megfontolandó.

Taverna Lefkadán

Tranzitszállások Gevgelijában

(Röszke - Gevgelija: kb. 740 km, a macedón-görög határ közelében)
Javasolt: oda- vagy visszaútra

Macedónia legdélebbi települése a görög határ (Evzoni / E75) közvetlen közelében.

Ohridi tó, Macedónia

Szállások az Ohridi tónál

(Röszke - Ohrid: kb. 800 km)
Javasolt: oda- vagy visszaútra

Az Ohridi-tavat a Világörökség részeként Észak-Macedónia egyik legszebb részének tartják, és ugyan jelentős kitérő, de egyre többen látogatják.

Tranzitszállások Görögországban

Thesszaloniki szállásai

Szállások Thesszalonikiben

(Röszke - Szaloniki: kb. 830 km)
Javasolt: odaútra

A hatalmas kikötőváros - mely Görögország második legnagyobb települése - akár tranzitszállás, akár egy városlátogatás céljából is érdekes lehet.

Szállások a Meteóráknál
Szállások a Meteóráknál

(Röszke - Meteórák, Kalambaka város: kb. 1050 km)
Javasolt: oda- vagy visszaútra

A lebegő kolostorokat, azaz a lenyűgöző Meteórákat számos utazó útba ejti a nyaralása kezdetén, vagy akár hazatérőben.
Szállások Pargán

Szállások Pargán

(Röszke - Parga: kb. 1130 km)
Javasolt: oda- vagy visszaútra

Lefkadai nyaralásod akár a festői nyugat-görögországi Pargával is összekötheted, ha még több élményre vágysz. További infó Pargáról: www.parga.hu

Tranzitszállás kisokos

  • A tranzitszállások közül érdemes a minimum 9-es értékelésűek között válogatni. Inkább legyen picit drágább, de legyenek jók a vendégek értékelései, illetve a pontszáma.

  • A megadott utcanevek és házszámok nem minden GPS- és térképadatbázisban pontosak Szerbia és Macedónia területén, így ha a szállásadó adott meg koordinátákat, gyakran érdemesebb azt beütni. 

  • A szerb / macedón városokban érdemes olyan szállást választani, mely saját, lehetőség szerint elzárt parkolóval rendelkezik.

  • Ha még utazás előtt lefoglalsz egy szállást, érdemes kinyomtatni (vagy lementeni) a foglalásról szóló dokumentumot, melyen a pontos összeg és a szállásadó elérhetősége is szerepel, hiszen mindkét információ jól jöhet.

A legjobb tranzitszállások visszafelé

Van aki csak odafelé, van aki csak hazatérőben, és van, aki mindkét irányban meg szeretne állni nagyobbat pihenni. 

Visszafelé a tervezett indulástól és egyéb tervektől függően Macedóniában és Szerbiában érdemes a legtöbb hazatérő nyaralónak megszállnia. Ha valaki tervei szerint már délelőtt elindul a Lefkadáról, és egyenesen hazafelé tart, gyors határátlépésekkel az esti órákra akár már Szerbia északi részére is érhet, így akár a Belgrád - Újvidék vonal is szóba jöhet pihenésre. Ám ha valaki csak a délutáni órákban indul hazafelé, annak Észak-Macedóniában a Gevgelija - Szkopje vonalat érdemes betájolnia, és ott tranzitszállást foglalni.

Néhányan kibővítik a nyaralásukat, és Lefkadáról hazafelé útba ejtik Pargát vagy a Meteórákat, de egyre többen fedezik fel Macedóniában az Ohridi-tavat, vagy térnek be az ország fővárosába, Szkopjéba.

A legkedveltebb görög turisztikai társoldalak

Kefalónia sziget információk, strandok, látnivalók, városok
Kréta sziget látnivalók, strandok, információk
Karpathos, Görögország. Információk, települések, érdekességek.
Like Lefkada!
Lefkada Facebook