Nyüzsgés földön, vízben, levegőben
Lefkada élővilága

Tudj meg többet a szigetről!

LEFKADA DIGITÁLIS ÚTIKÖNYV

Ismerd meg jobban Lefkadát: a páratlan magyar nyelvű információgazdagságot jelentő Lefkada digitális útikönyv segítségével további leírásokkal, érdekességekkel és hasznos információkkal gazdagodsz, több száz oldalon keresztül.

Lefkada digitális útikönyv

Lefkada élővilága

Lefkada szigetének állat- és növényvilágánál a mediterrán térségek jellegzetességeivel találkozhatsz.
A Jón-tenger népesebb élővilágát elsősorban Lefkada keleti oldalán fedezheted fel, ahol a fő sziget és a környékbeli kis szigetek elhagyatott, békés öbleiben tucatjával, gyakran akár százával nyüzsögnek a halak. Az itteni, csekély mértékű hullámzás a könnyűbúvárkodást (sznorkelezést) is elősegíti. A legtöbbször kis méretű, alig néhány centis halak a víz alatti sziklák repedéseiben, a kisebb-nagyobb tengerifűvel borított területeken keresgetik mindennapi táplálékukat. A háborítatlanabb részeken tengeri csillagok, tintahalak, polipok is felfedezhetőek, amint megbújnak a víz felszíne alatti köveken, a tengerifű között, vagy magán az aljzaton.
Sokak legkedvesebb vízben élő állatai, a delfinek sem ismeretlenek a Lefkada körüli Jón-tengerben: időről-időre látni őket, amint a hajókat, kompokat kísérik. A több mint két méteresre is megnövő állatok közül a közönséges delfin (Delphinus Delphis) és a csíkos delfin (Stenella Coeruleoalba) teszik leggyakrabban tiszteletüket. Gyakran még a vízből is kiugranak, amikor a hajók orr-része körül úszkálnak.

A szerencsés Lefkadára látogató néha álcserepes teknősöket (Caretta Caretta) is megpillanthat, amint a kikötők hajói között keringenek lassan, de ők sokkal ritkább vendégek, mint a déli szomszéd Kefalónián.

Lefkada néhány tengeri barlangjában fókák is megbújnak: ők napközben főként a sziget déli részén a Cape Doukato környéki sziklákon sütkéreznek. Mivel félénk állatok, kerülik az embert, ráadásul színük miatt rendkívüli módon beleolvadnak a környezetükbe, így megpillantásukhoz rendkívül nagy szerencsére van szükség. Lefkadán a medúzák kevéssé jellemzőek, viszonylag ritkán és csak nagyobb hullámzáskor fordulhatnak elő a part közvetlen közelében.

Lefkadán viszont nem túl ritka a találkozás a  görög teknőssel (Testudo Hermanni), amint a szárazföld belsejében lévő utakon kelnek át komótosan. A barátságos teknősfajta a közepes méretű teknősök közül való, 25-30 centiméteres hosszra nő meg. A sárgás-szürkés színű páncélja kiválóan beleolvad a bokrokkal, cserjékkel tarkított mediterrán tájba, így mozdulatlanul álló görög teknős könnyen elkerülheti a figyelmet. Az aljnövényzetben Görögország többi részéhez hasonlóan kis gyíkok szaladgálnak, valamint rágcsálók és apróbb emlősök élik mindennapjaikat. A fákon, cserjéken rovarok, bogarak és pókszabásúak élnek nagy számban, a lefkadai erdők a kabócák jellegzetes ciripelésétől zengenek.
A levegőt a sziget fölött számos madár szeli át, így a lefkadai erdők madárfigyelésre is alkalmasak. A tengerpart mentén élő madarakon, azaz a sirályokon, kócsagokon kívül hattyúk, poszáták, rigók, gémek, galambok élnek nagy számban a szigeten. A hegyek magaslatai körül a sólymok, ölyvek, sasok is gyakran köröznek.
Lefkada élővilágáról, köztük a sziget veszélyes állatairól, virágairól, továbbá más állat- és növényvilágot érintő érdekességről részletesebben a Lefkada digitális útikönyvben olvashatsz.

Like LEFKADA!

Keresd Lefkadát és a lefkada.hu-t Facebookon is! Kedveld oldalunkat a rendszeres frissítésű képekért és videókért az egyik legszebb strandokkal rendelkező görög szigetről:

facebook.com/lefkadahu

Lefkada FORUM

Csatlakozz a sziget első számú magyar fórumához! A Lefkada FORUM a Lefkada.hu és egyben a sziget több ezer fős létszámmal rendelkező Facebook csoportja.

További információ...

A legkedveltebb görög turisztikai társoldalak

Kefalónia sziget információk, strandok, látnivalók, városok
Kréta sziget látnivalók, strandok, információk
Karpathos, Görögország. Információk, települések, érdekességek.
Like Lefkada!
Lefkada Facebook