Egy csipet görög gasztronómia
Lefkadai konyha

Tudj meg többet a szigetről!

LEFKADA DIGITÁLIS ÚTIKÖNYV

Ismerd meg jobban Lefkadát: a páratlan magyar nyelvű információgazdagságot jelentő Lefkada digitális útikönyv segítségével további leírásokkal, érdekességekkel és hasznos információkkal gazdagodsz, több száz oldalon keresztül.

Lefkada digitális útikönyv

Lefkadai konyha

Az elmúlt évszázadok óta a lefkadai konyhát és gasztronómiát a hagyományos görög ételek és italok fogyasztása jellemzi.
A sziget mezőgazdaságán alapuló étkezés a régi időkben főként a tenger gyümölcseit, a gazdák által tartott háziállatokat, illetve a helyi termesztésű zöldségeket és gyümölcsöket jelentette.

A főként sziget belső részén található rengeteg olajfa miatt az olíva termelés és fogyasztás egyaránt jelentős, Lefkada mezőgazdasági bevételének több mint felét adja.

Lefkada pékségeiben az utóbbi években nagyon elterjedtek a különféle piték: a leveles tésztába töltött finomságokat spenóttal, hússal, sajtokkal, további hozzávalókkal töltik meg, és helyi fűszerekkel ízesítik: a nyaralók előszeretettel fogyasztják őket. Nem egy pékség saját készítésű édes desszertekkel, házi főzésű fagylaltokkal és jégkrémekkel is kényezteti a betérőket.

A lefkadai konyha előszerettel készíti a hagyományos görög ételeket, a mousakát, a souvlakit, a gyrost - ezek a helyi lakosok étlapján éppúgy megtalálhatóak, mint a tavernákban. A húsételeket leginkább grillen készítik, csak néha főzik vagy párolják őket.
A tengeri élővilág széles választéka szintén megtalálható a lefkadai éttermekben: a közkedvelt tintahal, polip, tőkehal, szardínia, márna, angolna kardhal, sügér adják a kínálat gerincét, de néhol rendelhetsz ezektől eltérő különlegességeket is. A tenger gyümölcsei mindig a drágább ársávokban találhatóak, egy halas étel többe került, mint egy csirkéből vagy marhából készített.

A tengeri ételeket elsősorban citrommal, oregánóval, fokhagymával és fűszerekkel ízesítik előszeretettel, köretként sült vagy főtt burgonya, ritkábban a rizs kedvelt. A salátákba paradicsom, hagyma, uborka, olívabogyó kerül, gazdagon öntözve olívaolajjal és kiegészítve házi sajtokkal.
Görögsaláta

Desszertként mandulával töltött édességeket készítenek, pl. szárított fügét mandulával, továbbá baklavát, nugátokat, és más mézes finomságokat.

Italként általában a száraz borokat részesítik előnyben a sörrel szemben, több helyi termelő készít karakteres és határozott ízvilágú vörös vagy fehérbort. Az éttermek többsége saját beszállítót tart, melyeknek kancsóval kínálnak. Természetesen azért a sör is fogy: a Mythos, Alfa, Fix, és a többi görög sörmárka kellemes szomjoltó.

Bármerre is járj Lefkadán, ha megteheted, hagyományos görög étterembe ülj be: a főbb nyaralóvárosokban teret hódított néhány olasz, thai, kínai ételeket kínáló étterem is, ám a varázslatot egy görög szigeten egy ízig-vérig görög taverna adja!
A kardhal (swordfish) sok lefkadai étlapon szerepel

Tudj meg többet a szigetről!

LEFKADA DIGITÁLIS ÚTIKÖNYV
Lefkada digitális útikönyv

Ismerd meg jobban másoknál Lefkadát: a páratlan magyar nyelvű információgazdagságot jelentő Lefkada digitális útikönyv segítségével további leírásokkal, érdekességekkel és hasznos információkkal gazdagodsz, több száz oldalon keresztül.

Like LEFKADA!

Keresd Lefkadát és a lefkada.hu-t Facebookon is! Kedveld oldalunkat a rendszeres frissítésű képekért és videókért az egyik legszebb strandokkal rendelkező görög szigetről:

facebook.com/lefkadahu

Lefkada FORUM

Csatlakozz a sziget első számú magyar fórumához! A Lefkada FORUM a Lefkada.hu és egyben a sziget több ezer fős létszámmal rendelkező Facebook csoportja.

További információ...

A legkedveltebb görög turisztikai társoldalak

Kefalónia sziget információk, strandok, látnivalók, városok
Kréta sziget látnivalók, strandok, információk
Karpathos, Görögország. Információk, települések, érdekességek.
Like Lefkada!
Lefkada Facebook