Lefkadai konyha
A főként sziget belső részén található rengeteg olajfa miatt az olíva termelés és fogyasztás egyaránt jelentős, Lefkada mezőgazdasági bevételének több mint felét adja.
Lefkada pékségeiben az utóbbi években nagyon elterjedtek a különféle piték: a leveles tésztába töltött finomságokat spenóttal, hússal, sajtokkal, további hozzávalókkal töltik meg, és helyi fűszerekkel ízesítik: a nyaralók előszeretettel fogyasztják őket. Nem egy pékség saját készítésű édes desszertekkel, házi főzésű fagylaltokkal és jégkrémekkel is kényezteti a betérőket.
A lefkadai konyha előszerettel készíti a hagyományos görög ételeket, a mousakát, a souvlakit, a gyrost - ezek a helyi lakosok étlapján éppúgy megtalálhatóak, mint a tavernákban. A húsételeket leginkább grillen készítik, csak néha főzik vagy párolják őket.
A tengeri ételeket elsősorban citrommal, oregánóval, fokhagymával és fűszerekkel ízesítik előszeretettel, köretként sült vagy főtt burgonya, ritkábban a rizs kedvelt. A salátákba paradicsom, hagyma, uborka, olívabogyó kerül, gazdagon öntözve olívaolajjal és kiegészítve házi sajtokkal.

Desszertként mandulával töltött édességeket készítenek, pl. szárított fügét mandulával, továbbá baklavát, nugátokat, és más mézes finomságokat.
Italként általában a száraz borokat részesítik előnyben a sörrel szemben, több helyi termelő készít karakteres és határozott ízvilágú vörös vagy fehérbort. Az éttermek többsége saját beszállítót tart, melyeknek kancsóval kínálnak. Természetesen azért a sör is fogy: a Mythos, Alfa, Fix, és a többi görög sörmárka kellemes szomjoltó.
Like LEFKADA!
Keresd Lefkadát és a lefkada.hu-t Facebookon is! Kedveld oldalunkat a rendszeres frissítésű képekért és videókért az egyik legszebb strandokkal rendelkező görög szigetről:
Lefkada FORUM
Csatlakozz a sziget első számú magyar fórumához! A Lefkada FORUM a Lefkada.hu és egyben a sziget több ezer fős létszámmal rendelkező Facebook csoportja.