Szigetalapozó

Információk Lefkadáról

Tudj meg többet a szigetről!

LEFKADA DIGITÁLIS ÚTIKÖNYV

Ismerd meg jobban Lefkadát: a páratlan magyar nyelvű információgazdagságot jelentő Lefkada digitális útikönyv segítségével további leírásokkal, érdekességekkel és hasznos információkkal gazdagodsz, több száz oldalon keresztül.

Lefkada digitális útikönyv

Lefkada sziget, Görögország

Lefkada útikönyv

Lefkada koordináták:

38.835678, 20.710578

Lefkada szigete Közép-Görögország nyugati partvidékén található, a hét tagból álló Jón-szigetek része.

Nevét jellegzetes, fehér mészkő szikláiról kapta (a "lefkosz" szó görögül fehér), amelyek a sziget felszínének legnagyobb részét borítják. A sziget belső részén található hegyek közül több is ezer méter fölé magasodik, a legmagasabb csúcs mind közül a Stavrota, 1182 méteres magasságával.

FővárosLefkadaváros
Területkb 330 km2
Legmagasabb pontStavrota (1182 m)
IdőzónaMagyarország + 1 óra
Tengerpartok hosszakb 107 km
Lakosságkb 23 000 fő
A Jón-szigetet 7 nagyobb régió alkotja, melyek a következőek: Apollonoi, Ellomenos, Karya, Lefkadaváros, Sfakiotes, Kastos, Kalamos. Utóbbi kettő Lefkadától délre eső, lakott kis szigetek - némelyik hajókirándulással is elérhető.

Lefkada legnagyobb települése, és egyben a sziget fővárosa az északi részen található Lefkadaváros, ami gazdasági és kulturális központ is egyben.

A sziget nagyobb települései Lefkadavároson kívül Nidri, Vassiliki, Karya, Poros, Agios Nikitas, Sivota, Kalamitsi. Sajnálatos módon Lefkada településeinek egy részét egy 1948-as földrengés romba döntötte, így kevés épület maradt meg eredeti állapotában - sokat teljesen felújítottak, vagy újjáépítettek. A megmaradt épületek a velencei építészet stílusjegyeit viselik magukon, ugyanis a 18. századig Velencéhez tartozott a sziget.

A sziget vadregényes környezete, gyönyörű strandjai minden évben turisták ezreit vonzza a szigetre, ezért a sziget lakosai nagyrészt idegenforgalmi tevékenységekkel foglalkoznak. Az idegenforgalmon kívül a mezőgazdaság is jelentős: szőlőt, olivát, citrusokat, zöldségeket is termelnek.
Informácók Lefkadáról
A viszonylag magas páratartalom és a tenger közelsége gondoskodik róla, hogy Lefkada ne legyen kopár. A sziget bővelkedik erdőkben, fenyvesekben: dús zöld növényzet borítja a dombokat, hegyeket, még a legmelegebb nyári hónapokban is.

Kiváló természeti adottságai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy idegenforgalmi célpont legyen, hiszen vad partszakaszai, türkizkék tengeröblei, lélegzetelállító strandjai messze földön híresek, sokak szerint a legszebb adottságokkal rendelkezik a Jón-szigetek közül.

Lefkada közvetlen környezetében mintegy 10 kisebb sziget is található: Meganisi, Kalamos, Kastos, Madouri, Skorpidi, Skorpios, Thilia, Petalou, Kythros. Érdekesség, hogy a Nidrivel szemközti Skorpios sziget egyike azon ritka görög szigeteknek, amelyek magánkézben vannak, sokáig az Onassis hajómágnás család birtokolta.
Lefkada rendkívül közel fekszik a görög szárazföldhöz, kompozni sem kell
Lefkada digitális útikönyv


LEFKADA DIGITÁLIS ÚTIKÖNYV

Tudj meg többet Lefkadáról!

Több száz oldalas magyar nyelvű tudásbázis segít még jobban megismerni a legkékebb görög szigetet: egyedi leírások és információk, extra tartalom!
Bővebben...
Lefkada digitális útikönyv
Lefkada legszebb görög sziget
Kefalónia sziget információk, strandok, látnivalók, városok
Kréta sziget látnivalók, strandok, információk
Karpathos, Görögország. Információk, települések, érdekességek.
Rodosz legszebb strandjai és legjobb látnivalói. Nyaralási információk Rodoszról, Rodosz GUIDE
Like Lefkada!
Lefkada Facebook