A Jón-tenger legnagyobb szigete
Kefalonia

Tudj meg többet a szigetről!

LEFKADA DIGITÁLIS ÚTIKÖNYV

Ismerd meg jobban Lefkadát: a páratlan magyar nyelvű információgazdagságot jelentő Lefkada digitális útikönyv segítségével további leírásokkal, érdekességekkel és hasznos információkkal gazdagodsz, több száz oldalon keresztül.

Lefkada digitális útikönyv

Kefalonia

További nevei: Kefallinia, Cephalonia

Kefalonia, avagy Kefallinia a Jón-tenger legnagyobb méretű szigete, mely mely párját ritkítóan változatos tájakkal és tengerpartokkal rendelkezik: szépsége Lefkadához fogható.

Elhelyezkedés: Lefkadától kb. 10 km-re délre

Megközelíthetőség: komp, repülő, kirándulóhajó

Kefaloniát sok jellemzőjében hasonlítják Lefkadához, ám utóbbinál minden jellemzőjében  méretesebb: több település, több strand, több látnivaló, még magasabb hegyek várják a nyaralókat.

Kefaloniát sok néven ismerik, mivel változatos történelme során számos nép illette különféle nevekkel. Manapság magyar nyelvterületen a Kefalónia vagy Kefallinia, angolul a Cephalonia a legismertebb elnevezései.

Méretére jellemző, hogy kb. két és félszer nagyobb területű mint Lefkada: Kefalonia 780 négyzetkilométeren terül el, amivel messze a legnagyobb méretű a Jón-szigetek (melynek tagjai pl. Korfu vagy Zakynthos is) között. A környező szigetvilág legmagasabb csúcsa is itt található, az Ainos hegység egészen 1629 méterre nyúlik fel az égbe (Lefkada legmagasabb pontja 1182 méter).

Kefalónia sziget
Apró érdekesség, hogy méretben ugyan Kefalonia a legnagyobb a testvérszigetei között, ám kb. 40.000 fős állandó lakosságával van nála népesebb a környéken. Kefalonia történelme igen gazdag, az ókortól kezdően egészen a 19. századig többször cserélt gazdát. Már az Íliászban is említésre került, később pedig volt velencei, török, angol, francia uralom alatt is, és csak 1864-ben csatlakozott az egyesült Görögországhoz. A második világháború alatt több szomorú esemény történt a szigeten, melynek még hollywoodi megfilmesítésére is sor került: a Corelli Kapitány Mandolinja c. mozifilm Nicolas Cage, Penelopé Cruz, Christian Bale főszereplésével ennek állít emléket. Néhány évvel később, 1953 augusztusában egy hatalmas földrengés pusztított el több falut a szigeten, melynek következtében tízezrek hagyták el otthonukat, rengeteg lakos magát a szigetet is.

Kefaloniát az idegenforgalom a 90-es években fedezte fel magának, ám népszerűbbé a Corelli Kapitány Mandolinja c. film tette. A szigetet a tömegturizmus még így is viszonylag későn fedezte fel magának, egészen a legutóbbi évekig kevesebb látogatója volt, mint a Jón-szigetek többségének. 

Földrajzi szépségének, remek strandjainak köszönhetően az utóbbi években elterjedt a sziget jó híre a nagyvilágban, és mára már kilépett a korábbi viszonylagos ismeretlenségből. Kefalonia ad otthont a többször Görögország legszebb strandjának választott Myrtos beachnek, Európa egyik leglátványosabb barlangtavának, a Melissani barlangnak, és emellett természetesen több tucatnyi másik remek tengerpartnak és érdekes látnivalónak.

Kefalonia legnépszerűbb települései a főváros Argostoli, a kedvelt üdülőhelyek közé tartozó Lassi, Lourdas, Skala és Agia Efimia, továbbá a rendkívül fotogén, velencei eredetű Assos és Fiskardo.

Ha valakinek Lefkada elnyeri tetszését, érdemes meglátogatnia Kefaloniát is: a szigeteket kompok és kirándulóhajók is összekötik, továbbá a legnagyobb Jón-sziget repülőtérrel is rendelkezik, így akár légi úton is elérhető. Lefkadáról a hajókirándulások elsősorban Kefalonia legészakabbi kisvárosába, a velencei hangulatú Fiskardóba visznek, komp segítségével azonban akár több napos kirándulások is megvalósíthatóak.

 

További információk Kefalonia strandjairól, látnivalóiról, városairól magyar nyelven:

www.kefallinia.hu

Bővített Kefallinia digitális útikönyv több száz oldalon, extra leírásokkal, bővített tartalommal:

Kefallinia Digitális Útikönyv

Bérelhető apartmanok, studiók, villák és szállodák Kefalónián:

Szállások Kefalonia szigetén

Kefalonia strandjai éppoly híresek, mint Lefkadáé 
Petani beach, Kefalonia egyik legszebb tengerpartja
A sziget földrajza is érdekes, több egyedülálló jelenséggel
Argostoli, Kefalonia fővárosa
A Melissani barlangban rejtőző tó Kefalonia egyik fő ékessége
Myrtos beach, Kefalónia legismertebb strandja
Assos velencei stílusú házaival képeslapokon is gyakran találkozni
Lassi Kefalonia egyik legnépszerűbb települése, remek strandokkal

Like LEFKADA!

Keresd Lefkadát és a lefkada.hu-t Facebookon is! Kedveld oldalunkat a rendszeres frissítésű képekért és videókért az egyik legszebb strandokkal rendelkező görög szigetről:

facebook.com/lefkadahu

Lefkada FORUM

Csatlakozz a sziget első számú magyar fórumához! A Lefkada FORUM a Lefkada.hu és egyben a sziget több ezer fős létszámmal rendelkező Facebook csoportja.

További információ...

A legkedveltebb görög turisztikai társoldalak

Kefalónia sziget információk, strandok, látnivalók, városok
Kréta sziget látnivalók, strandok, információk
Karpathos, Görögország. Információk, települések, érdekességek.
Rodosz információk
Like Lefkada!
Lefkada Facebook