A Jón-tenger legnagyobb szigete
Kefalonia

Tudj meg többet a szigetről!

LEFKADA DIGITÁLIS ÚTIKÖNYV

Ismerd meg jobban Lefkadát: a páratlan magyar nyelvű információgazdagságot jelentő Lefkada digitális útikönyv segítségével további leírásokkal, érdekességekkel és hasznos információkkal gazdagodsz, több száz oldalon keresztül.

Lefkada digitális útikönyv

Kefalonia

További nevei: Kefallinia, Cephalonia

Kefalonia, avagy Kefallinia a Jón-tenger legnagyobb méretű szigete, mely mely párját ritkítóan változatos tájakkal és tengerpartokkal rendelkezik: szépsége Lefkadához fogható.

Elhelyezkedés: Lefkadától kb. 10 km-re délre

Megközelíthetőség: komp, repülő, kirándulóhajó

Kefaloniát sok jellemzőjében hasonlítják Lefkadához, ám utóbbinál minden jellemzőjében  méretesebb: több település, több strand, több látnivaló, még magasabb hegyek várják a nyaralókat.

Kefaloniát sok néven ismerik, mivel változatos történelme során számos nép illette különféle nevekkel. Manapság magyar nyelvterületen a Kefalónia vagy Kefallinia, angolul a Cephalonia a legismertebb elnevezései.

Méretére jellemző, hogy kb. két és félszer nagyobb területű mint Lefkada: Kefalonia 780 négyzetkilométeren terül el, amivel messze a legnagyobb méretű a Jón-szigetek (melynek tagjai pl. Korfu vagy Zakynthos is) között. A környező szigetvilág legmagasabb csúcsa is itt található, az Ainos hegység egészen 1629 méterre nyúlik fel az égbe (Lefkada legmagasabb pontja 1182 méter).

Kefalónia sziget
Apró érdekesség, hogy méretben ugyan Kefalonia a legnagyobb a testvérszigetei között, ám kb. 40.000 fős állandó lakosságával van nála népesebb a környéken. Kefalonia történelme igen gazdag, az ókortól kezdően egészen a 19. századig többször cserélt gazdát. Már az Íliászban is említésre került, később pedig volt velencei, török, angol, francia uralom alatt is, és csak 1864-ben csatlakozott az egyesült Görögországhoz. A második világháború alatt több szomorú esemény történt a szigeten, melynek még hollywoodi megfilmesítésére is sor került: a Corelli Kapitány Mandolinja c. mozifilm Nicolas Cage, Penelopé Cruz, Christian Bale főszereplésével ennek állít emléket. Néhány évvel később, 1953 augusztusában egy hatalmas földrengés pusztított el több falut a szigeten, melynek következtében tízezrek hagyták el otthonukat, rengeteg lakos magát a szigetet is.

Kefaloniát az idegenforgalom a 90-es években fedezte fel magának, ám népszerűbbé a Corelli Kapitány Mandolinja c. film tette. A szigetet a tömegturizmus még így is viszonylag későn fedezte fel magának, egészen a legutóbbi évekig kevesebb látogatója volt, mint a Jón-szigetek többségének. 

Földrajzi szépségének, remek strandjainak köszönhetően az utóbbi években elterjedt a sziget jó híre a nagyvilágban, és mára már kilépett a korábbi viszonylagos ismeretlenségből. Kefalonia ad otthont a többször Görögország legszebb strandjának választott Myrtos beachnek, Európa egyik leglátványosabb barlangtavának, a Melissani barlangnak, és emellett természetesen több tucatnyi másik remek tengerpartnak és érdekes látnivalónak.

Kefalonia legnépszerűbb települései a főváros Argostoli, a kedvelt üdülőhelyek közé tartozó Lassi, Lourdas, Skala és Agia Efimia, továbbá a rendkívül fotogén, velencei eredetű Assos és Fiskardo.

Ha valakinek Lefkada elnyeri tetszését, érdemes meglátogatnia Kefaloniát is: a szigeteket kompok és kirándulóhajók is összekötik, továbbá a legnagyobb Jón-sziget repülőtérrel is rendelkezik, így akár légi úton is elérhető. Lefkadáról a hajókirándulások elsősorban Kefalonia legészakabbi kisvárosába, a velencei hangulatú Fiskardóba visznek, komp segítségével azonban akár több napos kirándulások is megvalósíthatóak.

 

További információk Kefalonia strandjairól, látnivalóiról, városairól magyar nyelven:

www.kefallinia.hu

Bővített Kefallinia digitális útikönyv több száz oldalon, extra leírásokkal, bővített tartalommal:

Kefallinia Digitális Útikönyv

Bérelhető apartmanok, studiók, villák és szállodák Kefalónián:

Szállások Kefalonia szigetén

Kefalonia strandjai éppoly híresek, mint Lefkadáé 
Petani beach, Kefalonia egyik legszebb tengerpartja
A sziget földrajza is érdekes, több egyedülálló jelenséggel
Argostoli, Kefalonia fővárosa
A Melissani barlangban rejtőző tó Kefalonia egyik fő ékessége
Biztositas.hu utasbiztosítási kuponkedvezmény

KUPON KEDVEZMÉNY utasbiztosításodhoz

Hasonlítsd össze a legnagyobb biztosítók utasbiztosítási ajánlatait, válaszd ki a számodra legjobbat, és kösd meg biztosításod olcsóbban a LEFKADA.HU kedvezménykuponjával!
Tovább a kedvezményhez...
Myrtos beach, Kefalónia legismertebb strandja
Assos velencei stílusú házaival képeslapokon is gyakran találkozni
Lassi Kefalonia egyik legnépszerűbb települése, remek strandokkal

Like LEFKADA!

Keresd Lefkadát és a lefkada.hu-t Facebookon is! Kedveld oldalunkat a rendszeres frissítésű képekért és videókért az egyik legszebb strandokkal rendelkező görög szigetről:

facebook.com/lefkadahu

Lefkada FORUM

Csatlakozz a sziget első számú magyar fórumához! A Lefkada FORUM a Lefkada.hu és egyben a sziget több ezer fős létszámmal rendelkező Facebook csoportja.

További információ...

Lefkada fényképezés, kék színek


Fotózásban Partnerünk az Olympus

Az Olympus cserélhető objektíves PEN és OM-D fényképezőgépeivel a nyaralási fotók bámulatos minőségben örökíthetőek meg. Szeretettel ajánljuk őket minden nyaralónak hogy élményeiből a legjobbat hozhassa ki.
Bővebben az Olympus fényképezőgépeiről...

A legkedveltebb görög turisztikai társoldalak

Kefalónia sziget információk, strandok, látnivalók, városok
Kréta sziget látnivalók, strandok, információk
Karpathos, Görögország. Információk, települések, érdekességek.